EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 32 - Nagy­kö­ve­ti bú­csú

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Nagy­kö­ve­ti bú­csú

Pro­to­kol­lá­ris jel­le­ge el­le­né­re is csa­lá­di­as han­gu­la­tú ta­lál­ko­zón kö­szönt el jú­li­us 29-én a dip­lo­má­ci­ai tes­tü­let és a ha­zai po­li­ti­kai élet meg­je­lent tag­ja­i­tól Man­ga­si Si­homb­ing in­do­néz nagy­kö­vet. A nagy­kö­ve­ti re­zi­den­ci­án tar­tott hi­va­ta­los ce­re­mó­ni­át kö­ve­tő fo­ga­dás­ra a ci­vil szfé­ra – az egy­há­zak, a kü­lön­bö­ző kul­tu­rá­lis egye­sü­le­tek és így to­vább – kép­vi­se­lői is meg­hí­vást kap­tak; a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zat – má­sok mel­lett – Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő kép­vi­sel­te. In­do­né­zia – Ma­gyar­or­szág mel­lett Hor­vát­or­szág­ban, Bosz­nia-Her­ce­go­vi­ná­ban és Ma­ce­dó­ni­á­ban is akk­re­di­tált – nagy­kö­ve­te 2007 feb­ru­ár­ja óta tel­je­sít szol­gá­la­tot Bu­da­pes­ten, és ez év szep­tem­be­ré­ben tér majd vissza ha­zá­já­ba.

– Nagy­kö­vet úr, ma­gán­em­ber­ként mi­lyen él­mé­nyek­kel, ta­pasz­ta­la­tok­kal tá­vo­zik Ma­gyar­or­szág­ról?

– Meg­ér­ke­zé­sünk­kor rög­tön rá­cso­dál­koz­tunk a vá­ros szép­sé­ge­i­re, az el­múlt há­rom év­ben pe­dig az or­szág­gal is meg­is­mer­ked­tünk. Fe­le­sé­gem­mel (Pa­rod­ang asszony épp a bú­csú­fo­ga­dás nap­ján ün­ne­pel­te a szü­le­tés­nap­ját – a szerk.) be­le­sze­ret­tünk az or­szág­ba és az em­be­rek­be is. A ma­gya­rok rá­ter­mett­sé­ge, in­no­va­tív ka­rak­te­re na­gyon tet­szik ne­kem, hi­szem ugyan­is, hogy egy nem­zet túl­élé­sé­hez, fenn­ma­ra­dá­sá­hoz kre­a­tív em­be­rek­re van szük­ség.

– Dip­lo­ma­ta­ként bi­zo­nyá­ra nem tar­to­zik a leg­fon­to­sabb fel­ada­tai kö­zé az egy­há­zak­kal va­ló kap­cso­lat­tar­tás, Ön még­is nagy hang­súlyt fek­te­tett ar­ra, hogy jó vi­szonyt ala­kít­son ki a kü­lön­bö­ző fe­le­ke­ze­tek kép­vi­se­lő­i­vel, és – lu­the­rá­nus­ként – kü­lö­nö­sen is fon­tos­nak tar­tot­ta, hogy élő kap­cso­la­ta le­gyen a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­zal. Több gyü­le­ke­zet­be is el­lá­to­ga­tott – Bu­da­pes­ten és vi­dé­ken egy­aránt –, és egy­né­me­lyi­ket még a ma­gán­va­gyo­ná­ból is tá­mo­gat­ta.

– Bár­mit csi­ná­lok is – le­gyen szó akár a mun­kám­ról, akár az élet más te­rü­le­te­i­ről –, szük­sé­gem van a hi­tem­re. Biz­tos va­gyok ben­ne, hogy val­lá­som gya­kor­lá­sa nem áll el­len­tét­ben az ál­ta­lam kép­vi­selt ál­lam ér­de­ke­i­vel. (In­do­né­zia 240 mil­lió la­ko­sá­nak nyolc­van­nyolc szá­za­lé­ka musz­lim; az evan­gé­li­ku­sok szá­ma kö­rül­be­lül 5,5 mil­lió fő. – A szerk.) Ha va­la­mi­ben si­kert érek el, az nem az én sze­mé­lyes ér­de­mem; an­nak kö­szön­he­tem, hogy a min­den­ha­tó Is­ten ve­ze­té­sé­re ha­gyat­ko­zom.

– Szer­ve­ző­ként kulcs­sze­re­pe volt a má­jus 25-én Gö­döl­lőn meg­ren­de­zett el­ső in­do­néz–ma­gyar val­lás­kö­zi pár­be­széd kon­fe­ren­cia lét­re­jöt­té­ben. Ha­zá­já­ban mi­lyen fo­gad­ta­tá­sa, vissz­hang­ja volt az ese­mény­nek?

– A nem­ze­ti hír­ügy­nök­sé­gen, az AN­T­ARA-n kí­vül több mint húsz kü­lön­bö­ző mé­di­um fog­lal­ko­zott a kon­fe­ren­ci­á­val. Nem­csak az in­ter­ne­tes ol­da­la­kon, ha­nem a nyom­ta­tott la­pok­ban is je­len­tek meg össze­fog­la­ló cik­kek ró­la, még­hoz­zá nem is csak az or­szá­gos, il­let­ve fő­vá­ro­si or­gá­nu­mok­ban, ha­nem a vi­dé­ki­ek­ben is.

– Em­lí­tet­te, hogy nem a sa­ját ér­de­mé­nek tu­laj­do­nít­ja, ha va­la­mit si­ke­rül vég­hez­vin­nie. Még­is fel­me­rül a kér­dés: el­ső­sor­ban nem az Ön sze­mé­lyé­nek – kap­cso­la­ta­i­nak, be­fo­lyá­sá­nak – volt-e kö­szön­he­tő az el­ső ta­lál­ko­zó, és ha igen, ak­kor lesz-e, le­het-e foly­ta­tá­sa a kez­de­mé­nye­zés­nek az után is, hogy Ön tá­vo­zik a nagy­kö­ve­ti poszt­ról?

– Sem­mi­kép­pen nem egy­sze­ri al­ka­lom­nak szán­tuk a gö­döl­lői prog­ra­mot. Az em­be­rek, a kö­zös­sé­gek, a nem­ze­tek fo­lya­ma­to­san vál­toz­nak; ami ma ak­tu­á­lis kér­dés, azt hol­nap va­la­mi más vált­ja fel. A val­lás­kö­zi pár­be­széd te­rén ezért min­dig van mit meg­vi­tat­ni, to­vább­gon­dol­ni.

Mind­azon­ál­tal nem az én sze­mé­lyem­től függ a dis­kur­zus jö­vő­je, mert ez az in­do­néz kor­mány­zat ha­tás­kö­ré­be tar­to­zik. He­lyet­tem má­sok fog­ják gond­ját vi­sel­ni a meg­kez­dett mun­ká­nak. Vél­he­tő­en 2012-ben Ja­kar­tá­ban ke­rül majd sor a má­so­dik ta­lál­ko­zó­ra.

Vi­tá­lis Ju­dit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ami­kor az imád­ság meg­vá­la­szo­lat­lan­nak tű­nik
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Uram, Is­te­nem!
Keresztutak
Nagy­kö­ve­ti bú­csú
Épít­sünk hi­da­kat, és rom­bol­juk le a fa­la­kat!
Nyel­vé­szet­től a ja­pán kar­dok ké­szí­té­sé­nek tit­ká­ig
Min­den­na­pi vál­sá­gunk­ból…
Evangélikusok
Így em­lé­ke­zem…
e-világ
Ás­vány­víz he­lyett szó­dát!
Keresztény szemmel
Lé­lek­men­tők
A hét témája
Fa­bi­ny Ta­mást vá­lasz­tot­ták a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség egyik al­el­nö­ké­vé
Imád­ko­zó nagy­gyű­lés
A min­den­na­pi ke­nyér ízei
… add meg ne­künk ma…
Ezer­ar­cú vi­lág
Lu­the­rá­nus han­gya­boly
Hu­szon­hét kér­dés
A pe­ri­fé­ri­á­ról a cent­rum­ba
evél&levél
Golf a cigánymisszióért – az olvasó szemével
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
420 éves a vi­zso­lyi Bib­lia
Kapolcs
Az idő szi­ge­tei
Örök Há­zson­gárd
Szub­jek­tív tár­lat­ve­ze­tés
Új­ra­szen­tel­ték a Kós Ká­roly ter­vez­te ze­be­gé­nyi temp­lo­mot
Is­ten­ké­pű­ség és em­be­ri fe­le­lős­ség­vál­la­lás
Zó­lyom vá­ra
Hon­te­rus jobb­ke­ze — Wag­ner Bá­lint
Romaholokauszt és Kisléta keresztje
Má­kos mor­zsa­tor­ta
Ce­sa­re Si­e­pi, a leg­hí­re­sebb Don Ju­an em­lé­ké­re
Át­úsz­ni a Ba­la­tont
A vasárnap igéje
Vak vol­tam, most lá­tok!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Áldj meg min­ket, Úr­is­ten, a te jó­vol­tod­ból
Meg­erő­söd­ve az is­me­ret­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 32 Nagy­kö­ve­ti bú­csú

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster