EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 32 - Nyel­vé­szet­től a ja­pán kar­dok ké­szí­té­sé­nek tit­ká­ig

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Nyel­vé­szet­től a ja­pán kar­dok ké­szí­té­sé­nek tit­ká­ig

Má­so­dik al­ka­lom­mal ren­de­zik meg ezen a hé­ten a Lotz Já­nos nyá­ri di­ák­egye­te­met a Bony­há­di Pe­tő­fi Sán­dor Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­ban. Az au­gusz­tus 2-i ün­ne­pé­lyes meg­nyi­tón a tá­bor ve­ze­tő­je, Lencz­né Vr­bovsz­ki Ju­dit te­het­ség­me­ne­dzser kö­zel fél­száz fi­a­talt kö­szönt­he­tett, kö­zöt­tük Er­dély­ből és Szlo­vá­ki­á­ból ér­ke­zett di­á­ko­kat is. A kel­le­meset a hasz­nos­sal össze­köt­ni kí­vá­nó részt­ve­vők idén a re­to­ri­ka, a mé­dia, a kre­a­tív írás, a nyel­vé­szet vagy a ja­pán kul­tú­ra ala­po­sabb meg­is­me­ré­sé­re csá­bí­tó szek­ci­ók va­la­me­lyi­ké­re je­lent­kez­het­tek.

A nyá­ri di­ák­egye­te­m fő­véd­nö­ke a Dé­li Evan­gé­li­kus Egy­ház­ke­rü­let fel­ügye­lő­je, Ra­dos­né Len­gyel An­na, aki fér­jé­vel – a fő­ként szin­tén rá­di­ós szer­kesz­tő­ként is­mert Ra­dos Pé­ter­rel – együtt elő­adá­so­kat is tart a fi­a­ta­lok­nak. Előadóként érkezett Bonyhádra – töb­bek kö­zött – Da­ni­el Abon­do­lo (a Lon­do­ni Egye­tem Szláv és Ke­let-eu­ró­pai Ta­nul­má­nyok In­té­ze­té­nek ok­ta­tó­ja), il­let­ve Be­nő At­ti­la, a ko­lozs­vá­ri Bab­es–Bo­lyai Tu­do­mány­egye­tem Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Ka­ra Ma­gyar és Ál­ta­lá­nos Nyel­vé­sze­ti Tan­szé­ké­nek do­cen­se és – vissza­té­rő elő­adó­ként – dr. Si­mon­csics Pé­ter, az előb­bi tan­szék nyu­gal­ma­zott do­cen­se.

A fi­a­ta­lok mű­hely­mun­kák so­rán is „el­len­őriz­he­tik”, mé­lyít­he­tik is­me­re­te­i­ket. A hét vé­gé­re – az Evan­gé­li­kus Élet szer­kesz­tő­sé­gét kép­vi­se­lő team irá­nyí­tá­sá­val – a di­ák­egye­tem­nek el­ké­szül­het a sa­ját (hon)lap­ja is, és a gim­ná­zi­um ter­vei sze­rint az elő­adá­sok anya­gá­ból idén is ön­ál­ló kö­te­tet fog­nak meg­je­len­tet­ni. A tá­bor­la­kók ter­mé­sze­te­sen Bony­hád­dal és von­zás­kör­ze­té­vel – Ka­kasd­dal, Szek­szárd­dal, Bi­kal­lal, Péccsel – is meg­is­mer­ked­nek.

A hét nyi­tó­elő­adá­sát dr. Si­mon­csics Pé­ter tar­tot­ta „A lét da­dog, csak a tör­vény a tisz­ta be­széd” cím­mel. Eb­ben hang­sú­lyoz­ta: „A lét bo­nyo­lult, rej­té­lyes, a tör­vény vi­szont le­egy­sze­rű­sí­tett, át­lát­ha­tó. Te­kint­sük az Ótes­ta­men­tu­mot a tár­sa­dal­mi alap­tör­vény­nek. A tár­sa­da­lom és a ter­mé­szet tör­vé­nye­it meg le­het ugyan szeg­ni, de an­nak kö­vet­kez­mé­nye van. A nyelv­ben a sza­bá­lyok mel­lett sok ki­vé­tel­lel ta­lál­ko­zunk, mi több, ezek­nek van iga­zi hír­ér­té­kük, vagy­is itt a ki­vé­tel tart­ja élet­ben a rend­szert.”

Az ün­ne­pé­lyes meg­nyi­tót kö­ve­tő­en a tá­bor­la­kók és az elő­adók em­lék­sza­la­got he­lyez­tek el Lotz Já­nos már­vány­táb­lá­já­nál, és mint­egy a vi­lág­hí­rű nyel­vész élet­út­ja emlékének adóz­va, az „El­in­dul­tam szép ha­zám­ból…” cí­mű nép­dalt éne­kel­ték el kö­zö­sen.

Lotz Já­nos nyel­vész (1913–1973) egy­kor a bony­há­di gim­ná­zi­um di­ák­ja volt, és az evan­gé­li­kus in­téz­mény­ben iga­zán kre­a­tív mó­don tart­ják ele­ve­nen az em­lé­két – a nyá­ri di­ák­egye­te­men túl az is­ko­lá­ban az ő ne­vét vi­se­lő anya­nyel­vi szak­kör mű­kö­dik, amely fil­met is ké­szí­tett a hí­res­sé lett haj­da­ni bony­há­di gim­na­zis­tá­ról.

Lotz Já­nos kö­zel tíz­ezer kö­te­tes ha­gya­té­ka az Osza­kai Egye­te­m könyv­tá­rát gaz­da­gít­ja. Ta­valy a bony­há­di gim­ná­zi­um­ban elő­adást tar­tott az a Was­eda Mi­ka nyel­vész­pro­fesszor asszony, aki az intézményben ma­gyar nyel­vet ta­nít, és e te­vé­keny­sé­gé­ért át­ve­het­te a Nem­zet­kö­zi Ma­gyar­ság­tu­do­má­nyi Tár­sa­ság ál­tal ala­pí­tott Lotz Já­nos-em­lék­ér­met. Az idei nyá­ri di­ák­egye­tem­nek is vendége két Lotz Já­nos-em­lék­ér­mes nyel­vész:: Pe­tő­fi Sán­dor Já­nos és Pén­tek Já­nos.

Má­té Ré­ka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ami­kor az imád­ság meg­vá­la­szo­lat­lan­nak tű­nik
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Uram, Is­te­nem!
Keresztutak
Nagy­kö­ve­ti bú­csú
Épít­sünk hi­da­kat, és rom­bol­juk le a fa­la­kat!
Nyel­vé­szet­től a ja­pán kar­dok ké­szí­té­sé­nek tit­ká­ig
Min­den­na­pi vál­sá­gunk­ból…
Evangélikusok
Így em­lé­ke­zem…
e-világ
Ás­vány­víz he­lyett szó­dát!
Keresztény szemmel
Lé­lek­men­tők
A hét témája
Fa­bi­ny Ta­mást vá­lasz­tot­ták a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség egyik al­el­nö­ké­vé
Imád­ko­zó nagy­gyű­lés
A min­den­na­pi ke­nyér ízei
… add meg ne­künk ma…
Ezer­ar­cú vi­lág
Lu­the­rá­nus han­gya­boly
Hu­szon­hét kér­dés
A pe­ri­fé­ri­á­ról a cent­rum­ba
evél&levél
Golf a cigánymisszióért – az olvasó szemével
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
420 éves a vi­zso­lyi Bib­lia
Kapolcs
Az idő szi­ge­tei
Örök Há­zson­gárd
Szub­jek­tív tár­lat­ve­ze­tés
Új­ra­szen­tel­ték a Kós Ká­roly ter­vez­te ze­be­gé­nyi temp­lo­mot
Is­ten­ké­pű­ség és em­be­ri fe­le­lős­ség­vál­la­lás
Zó­lyom vá­ra
Hon­te­rus jobb­ke­ze — Wag­ner Bá­lint
Romaholokauszt és Kisléta keresztje
Má­kos mor­zsa­tor­ta
Ce­sa­re Si­e­pi, a leg­hí­re­sebb Don Ju­an em­lé­ké­re
Át­úsz­ni a Ba­la­tont
A vasárnap igéje
Vak vol­tam, most lá­tok!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Áldj meg min­ket, Úr­is­ten, a te jó­vol­tod­ból
Meg­erő­söd­ve az is­me­ret­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 32 Nyel­vé­szet­től a ja­pán kar­dok ké­szí­té­sé­nek tit­ká­ig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster