EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 11 - Amit jó tudni a háztartási hulladékról

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Amit jó tudni a háztartási hulladékról

A környezetvédelem területén a legkézzelfoghatóbb problémát a hulladékok kezelése okozza. Az ezzel kapcsolatos kérdésekkel mindnyájan naponta szembesülünk a saját háztartásunkban is. Alábbi írásunkból a hazai helyzet néhány jellemzőjét ismerhetik meg olvasóink, illetve egy-két praktikus ötletet is kaphatnak.

Magyarországon az utóbbi tizenöt évben ugrásszerűen megnövekedett a háztartási hulladékok mennyisége. Ennek oka egyrészt a kereskedelmi struktúra átalakulása, másrészt a termékkínálat növekedése (1990-ben nyolcezerféle élelmiszer volt forgalomban, ma pedig több mint negyvenezer).

Lássuk az adatokat. Hazánkban évente 21 millió m3 (azaz 4,2 millió tonna) szilárd kommunális hulladék keletkezik; ez lakosonként 420 kg-ot jelent. (Ha ehhez az ipari és termelési hulladékokat is hozzávesszük, kiderül, hogy az évente "termelt" hulladékhegy háromszor akkora, mint a Gellért-hegy.)

Ma már tudjuk, hogy a rendelkezésünkre álló nyersanyagkészlet csak egy bizonyos ideig lesz képes kielégíteni az igényeket. Ezért fontos, hogy a hulladékok szelektív gyűjtése, majd újrahasznosítása (az úgynevezett recycling eljárás) során a különböző anyagok másodnyersanyagokként visszakerüljenek a termelési folyamatba, így csökkentve a felhasznált új nyersanyagok mennyiségét. Mivel azonban a hulladék legnagyobb része hulladéklerakóba kerül - sajnos csupán 2,5%-át hasznosítják újra -, elsődleges cél a hulladékok keletkezésének megelőzése, azaz mindazon termékek mellőzése vagy kiváltása, amelyek után fölösleges, illetve az újrahasznosítást akadályozó hulladék marad vissza. Csak így lehet a nyersanyagokkal, energiaforrásokkal takarékoskodni.

Hogy ez a törekvés mennyire eredményes, az leginkább tőlünk (fogyasztóktól) függ, hiszen a hulladék tulajdonképpen a vásárlásaink során hozott döntéskor keletkezik. Az emberek többsége nem gondol arra, hogy ő maga is közvetlenül hozzájárul a már szinte mindent elborító szeméthegyek kialakulásához: nem árt tudni, hogy a háztartásokban keletkező hulladékok fele csomagolóanyag. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy az üzletekben kapható termékek javát jelentős mennyiségű többletcsomagolás fedi, amely a háztartásokba kerülve szinte azonnal a kukában végzi. (Például a bonbonok egyenként becelofánozva, "pukkantós műanyaggal" letakarva, ismét becelofánozott kartondobozban "ülnek".) Figyeljünk tehát oda, hogy mit teszünk a kosarunkba!

Örömmel bukkantam rá egy kiadványra - a Hulladékos abc-re -, amely segítséget nyújt a környezetkímélőbb megoldások fellelésében, továbbá számos ötletet kínál a mindennapi háztartási hulladékok mennyiségének csökkentésére. A füzet alábbi részlete a környezetbarát játékok kiválasztásában segít.

"A manapság vásárolható játékok többsége műanyagból (általában fröcscsöntött, tehát pótolható, javítható alkotóelemek nélkül) készül, sokszor elektronikus alkatrészeket is tartalmaz. Ezek több szempontból is problémát jelentenek: a játékszerek hamar tönkremennek, és szemétbe kerülnek, ami felesleges pénz- és anyagpazarlással jár. Az elektronikus részek, illetve a robotok, autók stb. működtetéséhez használt szárazelemek veszélyes hulladéknak számítanak.

Tipp: ha nem akar kevésbé strapabíró darabokra feleslegesen pénzt áldozni, készítsen otthon - az apróságokkal együtt - játékszert, a kicsik hálásak lesznek érte. Megoldást jelent a természetes anyagokból (fa, textil, fém) gyártott játékok beszerzése, ezek tartósabbak és kreatívabbak, mint >>modern<< műanyag társaik, sőt javítani is lehet őket. De nem feltétlenül kell új játékot venni: a családban, ismerősi körben csereberélt darabok több gyereket kiszolgálhatnak. A már megunt, kinőtt, de még használható játékszereket elajándékozhatja óvodáknak, gyermekkórházaknak, családsegítő központoknak is."

A füzet sok más hasznos információt tartalmaz még: olvashatunk például a környezetbarát tisztítószerekről, az újrapapírról, arról, hogy milyen veszélyes hulladékok vesznek körül minket, és hogy mit tehetünk velük.

Minden háztartásban akad felesleges, megunt, de még jó állapotú használati eszköz. Ha kallódó tárgyainkat visszajuttatjuk a napi használatba, egyfelől csökkentjük a hulladék mennyiségét, másfelől kevesebb új tárgyat kell készíteni.

Végezetül álljon itt néhány hasznos telefonszám. Segítsünk, ha tehetjük!

A Magyar Vöröskereszt központi telefonszáma: 1/331-3950 (ruhát, cipőt, sátrat stb. vár).

A Tiszta Forrás Alapítvány (Budapest) hajléktalanokat segít. Előzetes telefonegyeztetés után szívesen fogad ruhát, takarót, bútort, háztartási eszközöket. Telefon: 1/291-9139.

Az Anyaoltalmazó Alapítvány (Budapest) krízishelyzetbe került anyák és gyermekeik megsegítésére alakult. Babaágyat, babakocsit, háztartási gépeket, játékokat vár. Telefon: 283-0194.

*A Hulladékos abc című füzet beszerezhető a HuMusz Házban (1111 Bp., Saru u. 11., tel.: 1/386-2648)*

Karsány Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Kiaknázatlan lehetőségek az istentiszteleteken
Élő víz
A zsákutcából nincs tovább!
Egy vers margójára
Mi a böjt lényege?
"Megbocsátottál-e mindazoknak, akik vétkeztek ellened?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Új evangélikus szeretetintézmény Vas megyében
Műemlékorgona-felmérés egyházunkban
Diákok és tanárok az iskolapadban
Hittanári tapasztalatcsere
Hittanári tapasztalatcsere
Lelkészek és laikusok a jövő egyházáért
Centrumalapozás
Keresztutak
Nívódíjas protestáns templom
Családi ügyek - pasztorálpszichológiai megközelítésben
Gregorius praesul... anno circulo
Gergely elöljáró
Evangélikusok
" A mi győzelmünk több mint emberi..."
IMA
Egy önképző "társaslény" vallomásai
Egyedül a Szentírás!
e-világ
Amit jó tudni a háztartási hulladékról
Keresztény szemmel
2004. március 15.
Az elsőtől az utolsóig...
Váláskárosultak - valláskárosultak?
Egészségvédő vallásosság
A hét témája
Magyar mozikban A passió
"Íme, az ember"
Bajok vannak?
evél&levél
Hogy ne széledjen szét a nyáj...
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Templomi bábjátékosok országos találkozója
Irodalmi est
Csak légy egy kissé áldott csendben
A vasárnap igéje
Félelem és reménység között
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 11 Amit jó tudni a háztartási hulladékról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster