EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 37 - Ener­gia­ital – mi­ért is?

Szószóró

Hozzászólás a cikkhez

Ener­gia­ital – mi­ért is?

Ked­ves né­met ba­rá­ta­im­mal nya­ral­tam együtt au­gusz­tus­ban, és ahogy len­ni szo­kott, ren­ge­te­get be­szél­get­tünk. Az egyik dis­kur­zu­sunk­ra kü­lö­nö­sen is jól em­lék­szem. Va­la­hogy a né­met­or­szá­gi fi­a­ta­lok­ra és a szo­ká­sa­ik­ra te­re­lő­dött a szó. Meg­tud­tam, hogy úgy isszák az ener­gia­ita­lo­kat, mint a vi­zet. Vagy­is a nagy át­lag ki­zá­ró­lag ener­gia­italt fo­gyaszt. Ezen meg­le­pőd­tem, és to­vább fag­gat­tam ba­rá­to­mat, va­jon mi­ért is van ez.

Meg­tud­tam, hogy a né­met if­jak ti­zen­nyolc éves ko­ru­kig nem vá­sá­rol­hat­nak al­ko­holt. Vi­szont ener­gia­italt igen, kor­lát­lan mennyi­ség­ben – tu­laj­don­kép­pen így kom­pen­zál­ják al­ko­holvásárlási és -ivási igényüket.

A nagy át­lag­ról el­mond­ha­tó, hogy hét­fő­től pén­te­kig ta­nul­nak vagy dol­goz­nak, majd szom­ba­ton jól „fel­pör­ge­tik” ma­gu­kat, vagy be­rúg­nak, az­tán át­alusszák az egész va­sár­na­pot. A kö­vet­ke­ző szom­ba­ton ugyan­így, és ez is­mét­lő­dik új­ra, hét­ről hét­re… Né­met ba­rá­tom úgy lát­ta, hogy dur­va já­ték áll emö­gött: a túl­zott fel­pör­gés­sel, a magukat ré­szeg­re ivás­sal mind azt akar­ják meg­mu­tat­ni, hogy ne­kik sem­mi nem szab­hat ha­tárt. Őket nem le­het kor­lá­toz­ni. Az a ke­mé­nyebb fic­kó, aki meg tud­ja mu­tat­ni a töb­bi­ek­nek, mi­lyen so­kat tud in­ni, vagy mennyi­re fel tud­ja ma­gát pör­get­ni.

Be­szél­ge­té­sünk óta én is job­ban fi­gye­lek az ener­gia­ita­lok­ra. Lát­tam, hogy a ma­gyar fi­a­ta­lok is kar­ton­szám­ra ve­szik eze­ket. És hal­lot­tam, hogy a „fel­pör­gős bu­li­zás” ná­lunk ugyan­úgy dí­vik. Ta­lán ha­son­ló okok­ból. De va­jon tud­ják-e, akik ener­gia­italt vá­sá­rol­nak, hogy mit is isz­nak egy­ál­ta­lán?

„Az ener­gia­ital olyan üdí­tő­ital, amely egy bi­zo­nyos ide­ig fo­koz­za az em­be­ri szer­ve­zet anyag­cse­ré­jét, az éb­ren­lé­tet és a tel­je­sí­tő­ké­pes­sé­get” – ír­ja a Wi­ki­pé­dia. Fenn­aka­dok az üdí­tő­ital szón, hi­szen ezek kof­fe­in ala­pú ter­mé­kek, ezért ho­gyan is le­het egy ka­lap alá ven­ni őket a ha­gyo­má­nyos üdí­tők­kel? No mind­egy.

To­vább bön­gész­ve né­hány in­ter­ne­tes ol­dalt meg­tu­dom, hogy több or­szág­ban ti­los ezek­nek az ita­lok­nak a for­gal­ma­zá­sa, pél­dá­ul Olasz­or­szág­ban, Dá­ni­á­ban és Nor­vé­gi­á­ban egy­ál­ta­lán nem for­gal­maz­zák őket. Fran­cia­or­szág­ban csak a ta­u­rin nél­kü­li ener­gia­ita­lok for­gal­ma­zá­sa en­ge­dé­lye­zett. (Aki nem hal­lott még a ta­u­rin­ról: en­nek az anyag­nak az ext­rém ma­gas mennyi­sé­ge a szer­ve­zet­ben mér­ge­zést okoz, va­la­mint has­me­nés, de­presszi­ó, rö­vid tá­vú me­mó­ria­vesz­tés és fe­kély is lehet a következménye. Né­hány eset­ben has­fá­jást, rosszul­létet, füg­gő­séget okozhat.)

Az ener­gia­ita­lok fő össze­te­vői a gyor­san fel­szí­vó­dó és élén­kí­tő cu­kor és kof­fe­in. De tar­tal­maz­nak eze­ken kí­vül mást is, pél­dá­ul vi­ta­mi­no­kat. Néz­zük meg, mi­lyen ha­tás­sal jár az utób­bi­ak, il­let­ve az egyéb össze­te­vők túl­ada­go­lá­sa.

– A B2-vi­ta­min túl­ada­go­lá­sa töb­bek kö­zött has­me­nést és fo­ko­zott vi­ze­let­el­vá­lasz­tást okozhat. Visz­ke­tés, zsib­ba­dás, égő ér­zés, fény­ér­zé­keny­ség is fel­lép­het, kü­lö­nö­sen száz mil­li­gramm­nál na­gyobb ada­gok egy­szer­re tör­té­nő el­fo­gyasz­tá­sa ese­tén.

– A B6-vi­ta­min túl­ada­go­lá­sa hosszú tá­von ideg­ká­ro­so­dás­hoz ve­zet­het.

– Egy má­sik al­ko­tó­elem a gin­szeng. Ha túl sok ke­rül be­lő­le a szer­ve­zet­be, ál­mat­lan­sá­got, orr­vér­zést, fej­fá­jást, ide­ges­sé­get, has­me­nést, bőr­ki­üté­se­ket és hány­in­gert okoz­hat.

– A nia­cin nagy dó­zis­ban máj­ká­ro­so­dás­hoz ve­zet.

– A ta­u­rin­ról már esett szó. De itt kell meg­je­gyez­ni, hogy aki al­ko­hol­lal fo­gyaszt­ja az ener­gia­italt, ga­ran­tál­tan rosszul lesz. A ta­u­rin és az al­ko­hol köl­csön­ha­tá­sá­ból ugyan­is mér­ge­ző ve­gyü­le­tek ala­kul­hat­nak ki. Már­pe­dig saj­nos di­vat a fi­a­ta­lok kö­ré­ben, hogy ener­gia­ital­lal és al­ko­hol­lal „fel­pör­get­ve” in­dul­nak bu­li­ba. Az al­ko­hol ugyan egy ha­tá­rig ma­ga is fedezi a meg­növekedett energi­a­szük­ségletett, ugyanakkor az egyéb össze­te­vők­kel együtt már ki­szá­mít­ha­tat­lan a ha­tá­sa. Pél­dá­ul disz­kó­ba me­net bajt okoz­hat, mi­vel az al­ko­hol és a kof­fe­in víz­haj­tó ha­tá­sa össze­adó­dik. Tánc köz­ben egyéb­ként is meg­nő a fo­lya­dék­szük­ség­let, de fo­lya­dé­kot már nem visz­nek be: ez rosszul­lét­hez, ki­szá­ra­dá­sos tü­ne­tek­hez ve­zet­het.

– A kof­fe­i­nről: az ener­gia­ita­lok kof­fe­in­tar­tal­ma egy de­ci­li­ter fo­lya­dék­ban ál­ta­lá­ban har­minc mil­li­gramm, ez do­bo­zon­ként két dup­la ká­vé­nak fe­lel meg. Azért tér el a ha­tá­sa a ká­vé ha­tá­sá­tól, mert az egyéb kom­po­nen­sek­nek kö­szön­he­tő­en jó­val hosszabb ide­ig tart.

To­vább bön­gész­ve a ne­ten meg­tu­dom, hogy bár az ener­gia­ita­lo­kat már több mint tíz éve is­me­rik és fo­gyaszt­ják Ma­gyar­or­szá­gon is, ren­de­let vagy szab­vány má­ig nem ké­szült az ilyen ter­mé­kek­ben fel­hasz­nál­ha­tó spe­ci­á­lis össze­te­vők­ről. Ha­zánk­ban – az uni­ós el­vek­nek meg­fe­le­lő­en – már két éve nem is en­ge­dély­kö­te­le­sek, csak a pi­a­ci kont­roll mű­kö­dik. Van­nak olyan uni­ós or­szá­gok, ahol bi­zo­nyos sza­bá­lyok vo­nat­koz­nak ugyan rá­juk – Né­met­or­szág­ban pél­dá­ul meg­ha­tá­roz­zák a kof­fe­in­tar­ta­lom fel­ső ér­té­két –, de itt is ket­tős jog­sza­bály él, hi­szen az im­port­ból szár­ma­zó ter­mék­re ezek a meg­kö­té­sek nem vo­nat­koz­nak. Az EU szak­ér­tői fog­lal­koz­nak az ener­gia­ita­lok kér­dé­sé­vel, és re­mél­he­tő­leg ha­ma­ro­san sor ke­rül egy jog­sza­bály ki­dol­go­zá­sá­ra, amely az egész­ség­ügyi koc­ká­za­tok­ra va­ló te­kin­tet­tel ál­la­pít­ja meg az ilyen tí­pu­sú ita­lok­ban ta­lál­ha­tó ha­tó­anya­gok­ra vo­nat­ko­zó ha­tár­ér­té­ke­ket.

Vé­ge­ze­tül: mi­ért is isszák hát, akik isszák? Azért biz­tos nem, mert szom­ja­sak, hi­szen nem szomj­ol­tó, ha­nem épp el­len­ke­ző­leg, anyag­cse­re-fokozó ha­tá­suk van. Di­vat­ból? Fu­ra egy di­vat, hi­szen tíz­fo­rin­tos elő­ál­lí­tá­si költ­sé­gért le­het ki­fi­zet­ni két­száz­öt­ven–öt­száz fo­rin­tot! A szer­ve­ze­te­det épí­tik a vi­ta­mi­nok? Ugyan már, azok a gyor­sabb anyag­cse­re-fo­lya­ma­tok mi­att van­nak ben­ne! Fel­pör­get? Jó idő­be­osz­tás­sal, he­ti óra­rend­del, a fel­ada­tok rang­so­ro­lá­sá­val és ki­adós al­vá­sok­kal ki­tű­nő­en le­het elő­re­ha­lad­ni.

És vé­ge­ze­tül: ke­resz­tény ál­lás­pon­tunk az, hogy tes­tünk a Szent­lé­lek temp­lo­ma. Ezért fe­le­lős­sé­günk vi­gyáz­ni ma­gunk­ra ab­ból a szem­pont­ból is, hogy mit iszunk meg. Kü­lön­ben is, csak így egy­sze­rű­en: mi­ért in­nál meg olyat, ami árt ne­ked?

Ba­log Esz­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„Gon­dolj rá­juk, perc­re állj meg…”
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Mai tör­té­net
Egyházunk egy-két hete
Vi­gyázz, a te­tőn dol­goz­nak!
Új magVe­tő Cin­ko­tán
Nem ven­dég­ként, ha­nem ott­hon
Ötéves sze­re­tet­in­téz­mény
Már nem színehagyott a szí­ne­vál­to­zás
Temp­lom­terv­rajz aján­dék­ba
Szteh­lo-gye­re­kek – de el­ső­sor­ban Is­ten gyer­me­kei
Keresztutak
Szék fo­ga­dal­ma
Ki kí­ván­csi Ka­csi­ká­ra?
Fa­bi­ny Ta­más püs­pök Finn­or­szág­ban
A bol­dog­ság vál­to­zik
Ve­zet­het a krí­zis ka­tar­zis­hoz?
Evangélikusok
Vé­nek vagy elöl­já­rók?
Meg­ven­dé­gelt an­gya­lok
e-világ
Két hét múl­va kez­dő­dik a te­rem­tés he­te
Keresztény szemmel
Nyelv­bot­lá­sok
A hét témája
EVANGÉLIKUS PRESBITEREK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA
evél&levél
Bib­li­ai te­rem­tés­tör­té­net
Vá­lasz­le­vél Az unal­mas pré­di­ká­ció cí­mű ta­nul­mány szer­ző­jé­nek
Pla­gi­zál­ni sza­bad!
Ada­lé­kok a ma­gyar fém­pén­zek tör­té­ne­té­hez
Olvasói levél a tanévkezdéshez
A közelmúlt krónikája
Száz­öt­ven éves a pro­tes­táns pá­tens
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Luther és a Biblia gyermekrajzpályázat
„Ének volt szá­mom­ra min­den pa­ran­cso­la­tod”
Da­lár­da­ün­nep Sár­szent­lő­rin­cen
Jegy­zet­la­pok
A né­pi val­lá­sos­ság nyo­mai Vá­ci Mi­hály köl­té­sze­té­ben
Ve­lünk az Is­ten – nem csak ka­rá­csony­kor
Szo­mo­rú­ság el­len Mosoly­tár
Em­lé­ke­zés Emil B. Lu­káč lel­kész, köl­tő, mű­for­dí­tó­ra
Mi­lye­nek a fin­nek?
Me­se­író, raj­zo­ló anyu­ka
A vasárnap igéje
A vég­ső bol­dog­ság­ra éhe­sen
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ener­gia­ital – mi­ért is?
Cantate
Meg­szé­gye­nül­ni ne hagyd, Uram Is­ten!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 37 Ener­gia­ital – mi­ért is?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster