EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 09 - Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan

EK­ME-köz­gyű­lés és kül­misszi­ói nap

„Meg tud­ná-e va­la­ki mon­da­ni ezen a ju­bi­le­u­mi ün­nep­sé­gen, hogy va­ló­já­ban hány éves a száz éve ala­pí­tott Evan­gé­li­kus Kül­misszi­ói Egye­sü­let?” – tet­te fel a kér­dést áhí­ta­ta ele­jén Gáncs Pé­ter misszi­ó­ért fe­le­lős püs­pök. Az össze­jö­ve­telt A ré­gi­ek jó bi­zony­sá­ga té­má­ban múlt szom­ba­ton ren­dez­ték a De­ák té­ri gyü­le­ke­ze­ti te­rem­ben.

Tény és való, hogy a Ma­gyar­ho­ni Ágos­tai Hit­val­lá­sú Evan­gé­li­kus Misszió­egye­sü­let (MÁ­HEM) 1909. feb­ru­ár 2-án ala­kult meg Po­zsony­ban, de negy­ven­há­rom év­nyi ter­mé­keny idő­szak után 1952-ben be­szün­tet­ték. Gáncs Péter szó­hasz­ná­lat­ával élve hi­ber­nál­ták, és csak négy év­ti­zed múl­va, 1991-ben Ke­len­föl­dön in­dul­ha­tott új­ra, ak­kor már Evan­gé­li­kus Kül­misszi­ói Egye­sü­let (EK­ME) né­ven.

A misszió azonban sok­kal ko­ráb­ban elkezdődött – em­lé­kez­te­tett a püs­pök, aki áhí­ta­ta alap­igé­jé­ül a Jn 5,5–9 sza­kaszt vá­lasz­tot­ta, amely­ben Jé­zus meg­gyó­gyít­ja a har­minc­nyolc éve be­te­gen a Be­tes­da part­ján fek­vő em­bert. „Úgy él­tük meg ’91 őszén ott, Ke­len­föl­dön, hogy Jé­zus fö­lénk ha­jolt, és meg­kér­dez­te: »Akarsz-e meg­gyó­gyul­ni?« Mi pe­dig úgy érez­tük, nincs em­be­rünk, ám Jé­zus se­gít­sé­gé­vel, bot­la­doz­va ugyan, de új­ra el­in­dul­tunk” – idéz­te fel Gáncs Pé­ter a ti­zen­nyolc év­vel ez­előt­ti új­ra­ala­ku­lást.

A ju­bi­le­u­mi ün­nep­ség könyv­be­mu­ta­tó­val foly­ta­tó­dott. D. Ke­ve­há­zi Lász­ló egy­ház­tör­té­nész mél­ta­tó sza­vai nem­csak A Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kül­misszi­ói Egye­sü­let tör­té­ne­te cí­mű könyv szer­ző­jé­nek, Bre­bovsz­ky Gyu­la nyu­gal­ma­zott lel­kész­nek a misszió ügyé­vel szo­ro­san össze­fo­nó­dott éle­tét hoz­ta kö­ze­lebb a hall­ga­tó­ság­hoz, de az EK­ME egyes kor­sza­ka­it is. Ré­gi­ek­től ka­pott örök­ség cí­mű elő­adá­sá­ban szá­mos, az ügyért cselekvő előd alak­ját is fel­ele­ve­ní­tet­te.

A nap nyi­tott köz­gyű­lés­sel foly­ta­tó­dott, ame­lyen a ta­gok meg­hall­gat­ták és egy­han­gú­lag el­fo­gad­ták Za­lán Pé­ter el­nö­ki, Mol­nár Gyu­la pénz­tá­ro­si és Ba­ku­la Ka­ta­lin szám­ve­vő­szé­ki je­len­té­sét.

A dél­utá­ni prog­ra­mok Bá­lint Mar­ci ke­nyai be­szá­mo­ló­já­val kez­dőd­tek. Mint is­me­re­tes, Mar­ci szü­lei – Bá­lint Zol­tán és fe­le­sé­ge, Beáta – Nai­ro­bi­ban él­nek im­már há­rom éve. A víz­mér­nök férj Szo­má­lia víz­raj­zát tér­ké­pe­zi föl, míg fe­le­sé­ge az EK­ME ön­kén­tes mun­ka­tár­sa­ként Nai­ro­bi nyo­mor­ne­gye­de­i­ben szer­ve­zi az AIDS-ár­vák, öz­ve­gyek, rá­szo­ru­ló be­te­gek meg­se­gí­té­sét.

Kint­lé­tük alatt Mar­ci több­ször is meg­lá­to­gat­ta már őket – leg­utóbb fél évet töl­tött Kelet-Afrikában, így tő­le el­ső kéz­ből hall­hat­tak a részt­ve­vők az ott fo­lyó mun­ká­ról. Az EK­ME ál­tal itt­hon meg­hir­de­tett tá­mo­ga­tói ak­ció ke­re­té­ben bár­ki­nek le­he­tő­sé­ge van ha­vi há­rom­ezer fo­rint­tal tá­mo­gat­ni olyan ár­vá­kat, aki­ket a leg­kö­ze­leb­bi hoz­zá­tar­to­zók ugyan be­fo­gad­tak, de e nél­kül az összeg nél­kül nem len­ne esé­lyük is­ko­lá­ba jár­ni. A fi­a­tal­em­ber öröm­mel szá­molt be ar­ról, hogy en­nek az ak­ci­ó­nak az ered­mé­nye­kép­pen most már har­minc­két ár­va gye­rek­nek biz­to­sít­va van a tan­dí­ja, de öröm­mel ven­né­nek to­váb­bi tá­mo­ga­tó­kat. Az EK­ME pénz­be­li ado­má­nya ál­tal újabb har­minc kis­gye­rek jut­hat na­pon­ta egy­szer me­leg étel­hez.

Bá­lint Mar­ci be­szá­mo­ló­já­ban ugyan­ak­kor hang­sú­lyoz­ta, hogy nem­csak a tes­ti és szel­le­mi táp­lá­lé­kot biz­to­sít­ják édes­any­já­ék a Heart to Heart (Szív­től szí­vig) ala­pít­vány ke­re­té­ben, ha­nem lel­ki­leg is fon­tos misszi­ói mun­ka fo­lyik ezek­ben a nyo­mor­ne­gye­dek­ben.

Ugyan­is ezek a gye­re­kek, ami­kor na­pon­ta az is­ko­lá­ból együtt át­men­nek a temp­lom­kert­be, hogy meg­ebé­del­je­nek, vagy­is meg­kap­ják a na­pi me­leg éte­lü­ket, előt­te áhí­ta­tot tar­ta­nak, hang­zik az ige.

Bá­lint Be­á­táék kéz­mű­ves-fog­lal­ko­zá­so­kat szer­vez­nek öz­ve­gyek­nek, majd az ál­ta­luk ké­szí­tett ék­sze­re­ket vagy dísz­tár­gya­kat el­ad­ják, és a ka­pott összeg­ből tá­mo­gat­ják őket.

A kö­vet­ke­ző prog­ram­pont­ként Gaál Já­nos mu­tat­ta be az In­ter­serve misszi­ói szer­ve­zet mun­ká­ját, va­la­mint Szka­licz­ki Ti­bor misszi­ó­ba ké­szü­lő in­for­ma­ti­kus mu­tat­ko­zott be a hall­ga­tó­ság­nak.

A nap vé­gén B. Pin­tér Már­ta, az EK­ME lel­ké­szi el­nö­ke adott úti ál­dást a 78. zsol­tár alap­ján.

B. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”
A klasszi­ka-fi­lo­ló­gi­á­tól a Bib­li­á­ig
Hol a hi­ted?
Ag­go­dal­ma­im do­bo­za
Aján­dék vagy cso­mag
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan
Könyv­be­mu­ta­tó az al­ter­na­tív glo­ba­li­zá­ció je­gyé­ben
Új szol­gá­la­ti pe­ri­ó­dus kü­szö­bén
Keresztutak
Kol­lár utó­dai
„…a jó Is­ten iga­zán meg­ál­dott ben­nün­ket”
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel 2.
¡Buen Camino!
Evangélikusok
Böj­ti re­mé­nyek
Prőh­le Ger­gely: kö­tet ké­szül az evan­gé­li­kus egy­ház­ról és az ügy­nök­kér­dés­ről
A Tor­das–Gyú­rói Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len
Keresztény szemmel
Arc­cal a fel­tá­ma­dás ün­ne­pe fe­lé
Szo­ron­gá­sa­ink, avagy a kis­köd­mön ti­pi­kus ese­te
A hét témája
Két ha­zát sze­re­tünk
evél&levél
Ka­te­che­ti­kai ta­lál­ko­zó Men­dén
Közlemények, nyilatkozatok
Mi va­ló a temp­lom­ba?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bol­dog­ta­lan zse­ni a ke­reszt­úton
De­rűs be­szél­ge­tés
Eric W. Gritsch: Is­ten ud­va­ri bo­lond­ja
Pénz­ke­ze­lés, gaz­dál­ko­dás, stra­té­gia
Fel­fe­dez­he­tő fel­fe­de­zők
Dunán az evangélikus média
A vasárnap igéje
„Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Hall­gass meg min­ket, nagy Úr­is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 09 Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster