EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 09 - Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”

Élő víz

Mai meg­té­ré­sek

Hozzászólás a cikkhez

Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”

Irány­vál­tás cím­mel 2008. no­vem­ber 4. és de­cem­ber 16. kö­zött két­he­ten­te négy rend­kí­vü­li al­kal­mat szer­ve­zett a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Ka­rá­nak Her­me­ne­u­ti­ka Tan­szé­ke. A „Sub-klub” (a sub hé­ber szó meg­té­rést je­lent) ke­re­té­ben zaj­lott be­szél­ge­té­se­ket az öt­let- és há­zi­gaz­da, e so­rok író­ja ve­zet­te.

Böl­csész meg­té­rők – mi­ért rit­káb­bak?

A so­ro­zat cél­ja az volt, hogy a hall­ga­tók és az ér­dek­lő­dő ven­dé­gek kö­ze­lebb­ről is meg­is­mer­jék hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek (böl­csé­szek, mű­vé­szek) élet­út­já­nak „irány­vál­tá­sát”. Mint­ha mér­nö­kök, or­vo­sok, ter­mé­szet­tu­dó­sok meg­té­ré­sé­ről gyak­rab­ban hal­la­nánk, mint fi­lo­zó­fu­sokéról, iro­dal­má­ro­ké­ról, mű­vé­sze­ké­ről. Va­jon mi en­nek az oka? Ta­lán az, hogy a ke­resz­tény hit­hez ha­son­ló­an a fi­lo­zó­fia, az iro­da­lom, a mű­vé­szet is az em­be­ri lé­te­zés tel­jes­sé­gé­re ke­re­si a vá­laszt, s így a fi­lo­zó­fia vagy a mű­vé­szet nyel­vén adott vá­la­szok sok­szor akár val­lás­pót­lék­ként is he­lyet­te­sít­he­tik az el­uta­sí­tott is­ten­hi­tet. Ez­zel szem­ben egy ter­mé­szet­tu­dós vi­lág­lá­tá­sá­nak nin­cse­nek to­tá­lis igé­nyei; így az ő ese­té­ben ép­pen azok hi­á­nya ve­zet­het el az is­ten­hit vagy akár a ke­resz­tény­ség igen­lé­sé­ig, a meg­té­ré­sig.

Meg­hí­vott ven­dé­ge­ink a het­ve­nes-nyolc­va­nas évek­ben böl­csész egye­te­mi ok­ta­tó­ként vagy al­ko­tó­mű­vész­ként ígé­re­tes pá­lyán in­dul­tak el, s ha­ma­ro­san je­len­tős szak­mai ered­mé­nye­ket mu­tat­tak fel. Ám gon­dol­ko­dá­suk egy pon­ton ra­di­ká­li­san meg­vál­to­zott, „meg­for­dult”. Meg­is­mer­ték Krisz­tust, aki az ő éle­tük sza­ba­dí­tó­ja és meg­vál­tó­ja is. Egy­szó­val: meg­tér­tek. En­nek kö­vet­kez­té­ben mű­vé­szi és tu­dó­si pá­lyá­juk is több­nyi­re új irányt vett. Elő­adó­ink­tól a „ré­gi” és az „új” szel­le­mi irá­nyult­sá­guk, illetve egy­ko­ri és mai szak­mai tel­je­sít­mé­nyük be­mu­ta­tá­sát kér­tük.

A bi­zony­ság­té­tel új nyel­ve

Ki­de­rült, hogy sze­mé­lyes val­lo­más, bi­zony­ság­té­tel nél­kül az elő­adók­nak ne­héz meg­fo­gal­maz­ni­uk a „szak­mai irány­vál­tást”. Ám a pro­tes­táns egy­há­zi kö­rök­ben jól is­mert „bi­zony­ság­té­tel” ép­pen szte­reo­tip jel­le­ge mi­att könnyen ki­üre­sed­het, s a sok­szor za­var­ba ej­tő in­ti­mi­tá­sa könnyen sé­má­vá is vál­hat. Ta­lán ezért is ide­gen­ked­nek akár a vi­lá­gi­ak, akár a fel­nőtt ke­resz­té­nyek et­től a for­má­tól. Az egye­te­men szer­ve­zett so­ro­zat „mű­fa­ját” így in­kább kí­sér­le­ti jel­le­gű­nek te­kin­tet­tük, s a „bi­zony­ság­té­tel in­tel­lek­tu­á­lis meg­újí­tá­sa­ként” pró­bál­tuk de­fi­ni­ál­ni.

Há­rom elő­adás és ke­rek­asz­tal

Az el­ső há­rom al­ka­lom­mal a meg­hí­vott elő­adók kü­lön-kü­lön szól­tak sze­mé­lyes meg­té­ré­sük­ről és szak­mai „irány­vál­tá­suk­ról”, a ne­gye­dik dél­után pe­dig „ke­rek­asz­tal” for­má­já­ban be­szél­get­tek egy­más­sal, il­let­ve a je­len­lé­vők­kel. Há­la a Zá­ke­us Me­dia­cent­rum mun­ka­tár­sa­i­nak, mind­egyik elő­adás­ról ké­szült vi­deo­fel­vé­tel; a meg­szer­kesz­tett anyag majd a Pax Te­le­ví­zi­ó­ban is lát­ha­tó lesz, és könyv for­má­já­ban is meg­je­le­nik.

A so­ro­zat mot­tó­ját Dér Ka­ta­lin köny­vé­nek egyik gon­do­la­ta ad­ta. „A meg­té­ré­si tör­té­ne­tek lé­nye­gi ese­mé­nye nem annyi­ra a ka­rak­ter »át­vál­to­zá­sa«, más­mi­lyen­né »vá­lá­sa«, olyan­ná, ami­lyen ko­ráb­ban nem volt. Ami tör­té­nik, az in­kább a meg­le­vő ka­rak­ter, az ab­ban rej­lő erők, ké­pes­sé­gek irány­vál­tá­sa, meg­for­du­lá­sa, össz­hang­ban a hé­ber swb gyök és a la­tin con­vers­io »meg­for­du­lás, meg­for­dí­tás, for­du­lat« ér­tel­mé­vel, ami a gö­rög me­ta-no­e­in je­len­té­sé­től sem áll tá­vol: a meg­té­rés, a me­ta­no­ia »a gon­dol­ko­dás irány­vál­tá­sa«.” (Dér Ka­ta­lin: A Bib­lia ol­va­sá­sa, Ka­i­rosz Ki­adó, Bu­da­pest, 2008, 139. o.)

Négy al­ka­lom­mal e so­rok író­já­val együtt négy sze­mély (két nő és két fér­fi) szólt a je­len­le­vők­höz, négy fe­le­ke­ze­tet (ró­mai ka­to­li­kus, sza­bad­ke­resz­tény, re­for­má­tus, evan­gé­li­kus) rep­re­zen­tál­va. A ke­rek­asz­tal al­kal­má­val fo­gal­maz­ta meg az egyik elő­adó, hogy Is­ten mind­egyi­kün­ket kü­lön­bö­ző uta­kon ta­lál meg, és sok­szor egy­más­tól egé­szen el­té­rő mó­don ta­lál­ko­zunk ve­le, de vé­gül mind­nyá­jan ugyan­azt a Cre­dót mond­juk!

He­ti­la­punk böj­ti szá­ma­i­ban az elő­adá­sok rö­vi­dí­tett és szer­kesz­tett vál­to­za­ta­it kö­zöl­jük. Az itt írás­ban is ol­vas­ha­tó ta­nú­ság­té­te­lek ter­mé­sze­te­sen ma­gu­kon vi­se­lik a szó­be­li elő­adás kül­ső je­gye­it. Az Irány­vál­tás cí­mű könyv­ben, ame­lyet a Her­me­ne­u­ti­kai Ku­ta­tó­köz­pont fog ki­ad­ni a ta­vasz fo­lya­mán, az ol­va­sók majd rész­le­te­seb­ben is meg­is­mer­he­tik e ta­nú­ság­te­vő élet­utak szí­nes és el­gon­dol­kod­ta­tó tör­té­ne­te­it.

Ma­gyar­or­szá­gon nem­csak a má­so­dik vi­lág­há­bo­rú után, a nagy evan­gé­li­zá­ci­ók ide­jén vol­tak, ha­nem ma is van­nak sors­for­dí­tó, irány­vál­tó meg­té­ré­sek. El­ső al­ka­lom­mal Dér Ka­ta­lin klasszi­ka-fi­lo­ló­gus szól la­punk ol­va­só­i­hoz. Fo­gad­juk sze­re­tet­tel!

Fa­bi­ny Ti­bor egye­te­mi ta­nár (Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”
A klasszi­ka-fi­lo­ló­gi­á­tól a Bib­li­á­ig
Hol a hi­ted?
Ag­go­dal­ma­im do­bo­za
Aján­dék vagy cso­mag
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan
Könyv­be­mu­ta­tó az al­ter­na­tív glo­ba­li­zá­ció je­gyé­ben
Új szol­gá­la­ti pe­ri­ó­dus kü­szö­bén
Keresztutak
Kol­lár utó­dai
„…a jó Is­ten iga­zán meg­ál­dott ben­nün­ket”
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel 2.
¡Buen Camino!
Evangélikusok
Böj­ti re­mé­nyek
Prőh­le Ger­gely: kö­tet ké­szül az evan­gé­li­kus egy­ház­ról és az ügy­nök­kér­dés­ről
A Tor­das–Gyú­rói Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len
Keresztény szemmel
Arc­cal a fel­tá­ma­dás ün­ne­pe fe­lé
Szo­ron­gá­sa­ink, avagy a kis­köd­mön ti­pi­kus ese­te
A hét témája
Két ha­zát sze­re­tünk
evél&levél
Ka­te­che­ti­kai ta­lál­ko­zó Men­dén
Közlemények, nyilatkozatok
Mi va­ló a temp­lom­ba?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bol­dog­ta­lan zse­ni a ke­reszt­úton
De­rűs be­szél­ge­tés
Eric W. Gritsch: Is­ten ud­va­ri bo­lond­ja
Pénz­ke­ze­lés, gaz­dál­ko­dás, stra­té­gia
Fel­fe­dez­he­tő fel­fe­de­zők
Dunán az evangélikus média
A vasárnap igéje
„Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Hall­gass meg min­ket, nagy Úr­is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 09 Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster