EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 09 - „Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”

A vasárnap igéje

BÖJT EL­SŐ VA­SÁR­NAP­JA (IN­VO­CA­VIT) – 1Jn 3,5–8

Hozzászólás a cikkhez

„Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”

Ham­va­zó­szer­dá­val a böj­ti idő vet­te kez­de­tét. Va­sár­nap azon­ban nem a szen­ve­dő, a ke­resz­tet hor­do­zó Jé­zus­sal ta­lál­ko­zunk, ha­nem az ör­dö­göt, bűnt le­győ­ző egyet­len Úr, a meg­fe­szí­tett Jé­zus Krisz­tus aján­dé­ká­ban ré­sze­sü­lünk. Is­ten igé­je olyan hús­vé­ti örö­möt és győ­zel­met ad ma, mint­ha már hús­vét ün­ne­pe len­ne.

Já­nos apos­tol meg­ne­ve­zi, ki és mi el­len arat győ­zel­met Is­ten Fia. Az el­len a bűn el­len, amely ben­nünk van, az el­len az ör­dög el­len, aki szün­te­le­nül el­le­nünk dol­go­zik, hogy el­tá­vo­lít­son ben­nün­ket Atyánk­tól. Bár­mennyi­re is mint­ha azt ol­vas­nánk ki a tex­tus­ból, hogy a ke­resz­tény em­ber­ben nin­csen, nem le­het bűn, Is­ten ép­pen azt lát­tat­ja meg ve­lünk ma, hogy bű­ne alatt nyo­mo­rog, szen­ved a hí­vő is. Nem hagy­ja bé­kén az ör­dög őt sem. Sőt az apos­tol azok el­len a tév­ta­ní­tók – a gnosz­ti­ku­sok – el­len for­dul­va ír, akik azt ál­lít­ják, hogy el­jut az em­ber Krisz­tus nél­kül, a sa­ját ma­ga tu­dá­sa, ké­pes­sé­ge ál­tal is a tö­ké­le­tes­ség ál­la­po­tá­ba, az igaz­ság­ba, és át­éli a ben­ső­jé­ben.

Gyak­ran min­ket is az a ha­mis gon­do­lat száll meg, hogy „nyu­godt le­he­tek, sem­mit nem tud­nak fel­hoz­ni el­le­nem; jó ne­kem a sa­ját nyu­gal­mam”. Pe­dig a ke­resz­tény em­bert min­dig át­hat­ja a szent nyug­ta­lan­ság, mert meg­éli a két ha­ta­lom igen­csak ko­moly ere­jét. Bi­zo­nyá­ra van­nak az élet­nek olyan te­rü­le­tei, ame­lyek­re te­kint­ve azt mond­hat­juk: min­dent meg­tet­tünk, tel­je­sen elé­ge­det­tek le­he­tünk ma­gunk­kal. Va­la­mi ha­son­lót táp­lál be­lénk a vi­lág is a pro­fiz­mus­sal. Az em­ber­rel sok min­dent el­hi­tet­nek, sok gon­do­lat be­le­szi­vá­rog az éle­tünk­be. El­hisszük, hogy mi min­den­re ké­pe­sek le­he­tünk. Még­is szen­vedünk, sírunk, inog a lá­bunk alatt a ta­laj. Az em­ber­nek – le­gyen ke­resz­tény, hí­vő vagy Krisz­tust Úr­nak nem val­ló – ki­vé­tel nél­kül ál­lan­dó meg­ron­tó­ja az ör­dög.

A bűn el­ső szá­mú tu­laj­don­sá­ga, hogy az ör­dög­től van. Még­is az em­ber­hez tar­to­zik, és rom­bol­ja Is­ten és em­ber kö­zött a kap­cso­la­tot, rom­bol­ja az em­bert. Nem tud­juk ki­űz­ni idő­vel, hogy egy­szer csak el­jus­sunk a bűn­te­len­ség, a tisz­ta­ság ál­la­po­tá­ra. Nincs olyan böj­ti tisz­tí­tó­kú­ra, amely után fel­lé­le­gez­he­tünk, hogy vé­gez­tünk ve­le, ki­ir­tot­tuk. Ma­ga a böjt, a bűn­bá­nat nem ab­ba az ál­la­pot­ba jut­tat el, ami­kor azt mond­ha­tom: bűn nél­kü­li let­tem.

A bűn szün­te­le­nül át­szö­vi éle­tün­ket. Két­ség­be ejt, le­gyen­gít, rossz gon­do­la­to­kat so­ra­koz­tat egy­más után. Új­ra és új­ra azt ér­zi az ör­dög ha­tal­má­tól ra­bul ej­tett em­ber, hogy nincs biz­ton­ság­ban, fél, há­bo­rog. Lu­ther a „fő-fő” el­len­ség­nek ne­ve­zi az ör­dö­göt. A Nagy ká­té­ban ezt ol­vas­suk: „…mert ha Is­ten nem ol­tal­maz­na, egy órá­ig sem len­nénk tő­le biz­ton­ság­ban.” Igen, az ördög ab­ban le­li ked­vét, hogy meg­ká­ro­sít­son.

Min­dig rá­fog­juk a gond­ja­in­kat, ba­ja­in­kat va­la­ki­re, a kö­rül­mé­nyek­re. Pe­dig az ör­dög a „fő-fő el­len­ség”, ő su­gall, ő haj­szol be­le a ke­se­rű­ség­be, az elé­ge­det­len­ke­dés­be! De mi tud­juk és hir­det­jük: le­győz­te őt a Meg­fe­szí­tett. Ér­tünk győ­zött, és ne­künk ad győ­zel­met Jé­zus. És ha az ör­dö­göt le­győz­te, a bűn­nel is le­szá­molt. Bol­do­gok le­he­tünk, hogy bű­ne­ink bo­csá­na­tát kér­ve Is­ten tény­leg meg is szün­te­ti, el is tá­vo­lít­ja őket.

„…tud­já­tok, hogy ő azért je­lent meg, hogy el­ve­gye a bű­nö­ket, és hogy őben­ne nin­csen bűn.” Is­ten meg­kö­nyö­rült a bű­nös em­be­ren, és el­küld­te Fi­át. Ezen a pon­ton for­dul meg éle­tünk irá­nya és tar­tal­ma. Har­col­ha­tunk és – re­for­má­to­runk sza­va­i­val él­ve – fegy­ver­ben áll­ha­tunk, de so­ha nem mi le­szünk úr­rá a ter­mé­sze­tün­kön, az ör­dög ha­tal­mán. Min­dig Is­ten Fia győz ben­nünk és ér­tünk, ami ter­mé­sze­te­sen nem azt je­len­ti, hogy mi ki­ma­ra­dunk a harc­ból, tud­va azt, hogy ő úgy­is küzd majd ér­tünk. Ép­pen el­len­ke­ző­leg: na­gyon is ben­ne va­gyunk! Fáj­nak és kí­noz­nak a harc­té­ri ese­mé­nyek. Ál­lan­dó fel­ada­tunk van.

Gyak­ran adó­dik éle­tünk­ben al­ka­lom ar­ra, hogy meg­küzd­jünk, de eb­ben nem va­gyunk egye­dül. Min­dig har­col ér­tünk és ve­lünk az Is­ten. Föl­fog­ha­tat­la­nul nagy aján­dé­ka har­ca­ink­ban, hogy ál­ta­la meg­erő­sö­dik az em­ber hi­te. Nem ve­szí­ti el ere­jét, nem zsi­ge­re­li ki az ör­dög el­len, a bűn el­len foly­ta­tott ke­mény mun­ka, lel­ki gyöt­re­lem; és nem meg­edző­dik a harc­ban, nem megke­mé­nye­dik, ha­nem még kö­ze­lebb ér­zi ma­gá­hoz Is­ten sze­re­te­tét, ígé­re­te­i­nek va­ló­sá­gát. Ál­dott min­den fel­lé­pé­sünk az éle­tün­ket fel­for­ga­tó go­nosz el­len.

Te­hát egy­faj­ta fel­szó­lí­tás­ként kell ér­te­nünk azt az igé­ből, hogy a ke­resz­tény em­ber nem vét­ke­zik. Azt mond­juk: ne vét­kez­zen, küzd­jön! És ezt nem min­den alap nél­kül tesszük. Is­ten Fia, a mi Urunk és Meg­vál­tónk azért je­lent meg, hogy le­ront­sa az ör­dög mun­ká­it. Le is ron­tot­ta, tönk­re­tet­te. Le­het, gyen­ge az em­ber, és vall­juk, sok te­her ne­he­zí­ti az éle­tün­ket, de Is­ten Fia meg­sza­ba­dí­tott ben­nün­ket min­den­től, ami az ör­dög­től van.

Jé­zus ere­je ne­künk erő. Ke­resz­ten ara­tott győ­zel­me és a ha­lál­ból va­ló fel­tá­ma­dá­sa ne­künk győ­ze­lem. Min­den úr­va­cso­rai al­ka­lom­mal ha­lan­dó tes­tünk­be köl­tö­zik. Ve­lünk van. Min­ket táp­lál, ne­künk ad erőt, át­jár igaz­sá­ga, szent­sé­ge.

Bűn, ha­lál, ör­dög szá­munk­ra el­len­ség, mely ben­nün­ket pusz­tít. Még­is Is­ten vív­ja meg a csa­tát ve­le. A bűn el­len a bűn­te­len száll harc­ba. Szá­munk­ra pe­dig meg­ada­tik, hogy az ő győ­zel­mé­ből győ­zel­met ve­hes­sünk.


Ál­dunk, Urunk, ami­ért meg­me­ne­kül­tünk. Ké­rünk, légy ir­gal­mas hoz­zánk, hogy meg­erő­söd­jünk ál­ta­lad. Add, hogy ne­ve­det di­cső­ít­sük min­den­nap ol­tal­ma­dért, ami­kor ér­tünk szem­be­szállsz az ör­dög­gel, és ami­kor át­él­het­jük, hogy szün­te­le­nül ve­lünk vagy. Ámen.

Kli­ment­né Fe­ren­czy And­rea


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”
A klasszi­ka-fi­lo­ló­gi­á­tól a Bib­li­á­ig
Hol a hi­ted?
Ag­go­dal­ma­im do­bo­za
Aján­dék vagy cso­mag
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan
Könyv­be­mu­ta­tó az al­ter­na­tív glo­ba­li­zá­ció je­gyé­ben
Új szol­gá­la­ti pe­ri­ó­dus kü­szö­bén
Keresztutak
Kol­lár utó­dai
„…a jó Is­ten iga­zán meg­ál­dott ben­nün­ket”
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel 2.
¡Buen Camino!
Evangélikusok
Böj­ti re­mé­nyek
Prőh­le Ger­gely: kö­tet ké­szül az evan­gé­li­kus egy­ház­ról és az ügy­nök­kér­dés­ről
A Tor­das–Gyú­rói Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len
Keresztény szemmel
Arc­cal a fel­tá­ma­dás ün­ne­pe fe­lé
Szo­ron­gá­sa­ink, avagy a kis­köd­mön ti­pi­kus ese­te
A hét témája
Két ha­zát sze­re­tünk
evél&levél
Ka­te­che­ti­kai ta­lál­ko­zó Men­dén
Közlemények, nyilatkozatok
Mi va­ló a temp­lom­ba?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bol­dog­ta­lan zse­ni a ke­reszt­úton
De­rűs be­szél­ge­tés
Eric W. Gritsch: Is­ten ud­va­ri bo­lond­ja
Pénz­ke­ze­lés, gaz­dál­ko­dás, stra­té­gia
Fel­fe­dez­he­tő fel­fe­de­zők
Dunán az evangélikus média
A vasárnap igéje
„Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Hall­gass meg min­ket, nagy Úr­is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 09 „Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster