EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 09 - Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len

Gaz­da­sá­gi vál­ság ide­jén nem­csak a pa­zar­ló ál­lam­ház­tar­tás­ra há­rul a ta­ka­ré­koskodás kötelezettsége, de az élet min­den te­rü­le­te meg­kí­ván­ja a ha­té­ko­nyabb erő­for­rás-el­osz­tás ki­ala­kí­tá­sát. És nem kell eh­hez lel­kes kör­nye­zet­vé­dő­nek vagy na­gyon zsu­go­ri­nak len­ni, mi­vel már az el­bo­csá­tá­si hul­lá­mok­tól fel­ka­vart köz­han­gu­lat is azt su­gall­ja, hogy job­ban oda kell fi­gyel­ni az ég­ve ha­gyott lám­pá­ra vagy a nyit­va fe­lej­tett víz­csap­ra.

Még olyan te­rü­le­ten is le­het ta­ka­ré­kos­kod­ni, ame­ly­re rit­kán gon­dol az em­ber. In­ter­net Exp­lo­rer 6-os ver­zi­ót hasz­nálsz? Ak­kor te vagy az, aki mi­att ren­ge­teg fej­lesz­tői mun­ka­óra megy ve­szen­dő­be. Te vagy az, aki még min­dig két­üte­mű Tra­bant­tal pö­fé­kel az in­for­má­ci­ós szu­per­sztrá­dán.

Az In­ter­net Exp­lo­rer 6-os ver­zi­ó­ja 2001 au­gusz­tu­sá­ban je­lent meg, vagy­is a vi­lág­há­ló idő­szá­mí­tá­sa sze­rint már iga­zi ős­kö­vü­let­nek szá­mít. Nem­csak hogy nem le­he­tett még fel­ké­szí­te­ni az ab­ban az idő­ben még nem lé­te­ző on-line vi­de­ók és in­ter­ak­tív ke­ze­lő­fe­lü­le­tek ha­té­kony ke­ze­lé­sé­re, de ren­ge­teg kom­pa­ti­bi­li­tá­si prob­lé­ma és szab­vá­nyok­tól va­ló el­té­rés is jel­lem­zi a mű­kö­dé­sét. Ami pe­dig a leg­rosszabb eb­ben: a fej­lesz­tők­nek majd­hogy­nem ugyan­annyi ide­ig tart az IE6-ra tör­té­nő op­ti­ma­li­zá­lás, mint a tel­jes we­bes fe­lü­let ki­ala­kí­tá­sa.

Idén feb­ru­ár­ban pár nor­vég ol­dal már sza­bá­lyos há­bo­rút in­dí­tott a le­járt sza­va­tos­sá­gú bön­gé­sző hasz­ná­lói el­len (http://blog.wi­red.com/busi­ness/2009/02/nor­we­gi­an-web­si.html). A kam­pány­hoz csat­la­ko­zó ol­da­lak­ra lá­to­ga­tó fel­hasz­ná­lók fi­gyel­mez­te­tő üze­ne­tet kap­nak: job­ban ten­nék, ha az In­ter­net Exp­lo­rer újabb ver­zi­ó­ja vagy egy má­sik bön­gé­sző – Fi­re­fox, Ope­ra, Ch­ro­me vagy Sa­fa­ri – mel­lett ten­nék le a vok­su­kat.

A lá­to­ga­tók­nak – or­szá­gtól füg­gő­en – mint­egy a tíz-húsz százaléka hasz­nál még IE6-ot, és úgy tű­nik, hogy ők csak ak­kor fog­nak vál­ta­ni, ha er­re jó okot szol­gál­tat­nak ne­kik. Így a fi­gyel­mez­te­tő üze­net meg­je­le­ní­té­sén túl több ol­dal egé­szen egy­sze­rű­en fel­hagy en­nek a bön­gé­sző­nek a tá­mo­ga­tá­sá­val. A http://id­rop­pe­d­ie6.com/ cí­men gyűj­tik azo­kat a web­he­lye­ket, ame­lyek ezen­túl a fel­hasz­ná­ló­ra há­rít­ják át a fe­le­lős­sé­get, ha a ré­gi bön­gé­sző­jén az ol­da­lak nem úgy je­len­nek meg, aho­gyan azt egy mo­der­neb­ben ten­nék.

A web2.0 egyik zász­lós­ha­jó­já­nak te­kin­tett 37sig­nals már ta­valy ősszel meg­tet­te ezt a lé­pést, ak­ko­ri blog­be­jegy­zé­sük (http://37sig­nals.blogs.

com/pro­ducts/2008/07/ba­se­camp-pha­sin.html) pe­dig azok szá­má­ra is ért­he­tő­vé te­szi a lé­pést, akik a bön­gé­sző­vá­lasz­tá­suk­ba tör­té­nő be­avat­ko­zást sze­mé­lyes tá­ma­dás­nak fog­nák fel: „Az IE6 nem nyújt­ja azt a we­bes fel­hasz­ná­lói él­ményt, amely­re a mo­dern bön­gé­szők ké­pe­sek. Az IE6 to­váb­bi tá­mo­ga­tá­sa azt je­len­te­né, hogy nem tud­nánk meg­fe­le­lő­en op­ti­ma­li­zál­ni a fe­lü­le­te­in­ket és ki­emel­ke­dő él­ményt nyúj­ta­ni a fo­gyasz­tó­ink­nak: las­sabb és ke­ve­sebb fej­lesz­tést tud­nánk el­vé­gez­ni, né­ha pe­dig egy­ál­ta­lán nem le­het­ne bő­ví­te­ni funk­ci­ó­kat. A leg­jobb fel­hasz­ná­lói él­mény­re tö­rek­szünk a fel­hasz­ná­ló­ink dön­tő több­sé­gé­nél, és az IE6 eb­ben hát­rál­tat min­ket.”

A kam­pány ha­tá­sa min­den bi­zonnyal ne­he­zen tesz­tel­he­tő, hi­szen az In­ter­net Exp­lo­rer 6 fel­hasz­ná­ló­i­nak szá­ma már most is me­re­de­ken csök­ken. A my­Lu­ther (http://my­lu­ther.hu/) már csak pró­ba­kép­pen is csat­la­koz­ni fog a kez­de­mé­nye­zés­hez. Az el­múlt hó­nap­ban már hat százalék alá csök­kent azon lá­to­ga­tó­i­nak a szá­ma, akik­nek már ép­pen ide­je len­ne vál­ta­ni­uk; őket ha­ma­ro­san fi­gyel­mez­te­tő üze­net fo­gad­ja majd, hogy vál­sá­gos idők­ben az erő­for­rá­sok pa­zar­lá­sa nem jár­ha­tó út…

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”
A klasszi­ka-fi­lo­ló­gi­á­tól a Bib­li­á­ig
Hol a hi­ted?
Ag­go­dal­ma­im do­bo­za
Aján­dék vagy cso­mag
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan
Könyv­be­mu­ta­tó az al­ter­na­tív glo­ba­li­zá­ció je­gyé­ben
Új szol­gá­la­ti pe­ri­ó­dus kü­szö­bén
Keresztutak
Kol­lár utó­dai
„…a jó Is­ten iga­zán meg­ál­dott ben­nün­ket”
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel 2.
¡Buen Camino!
Evangélikusok
Böj­ti re­mé­nyek
Prőh­le Ger­gely: kö­tet ké­szül az evan­gé­li­kus egy­ház­ról és az ügy­nök­kér­dés­ről
A Tor­das–Gyú­rói Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len
Keresztény szemmel
Arc­cal a fel­tá­ma­dás ün­ne­pe fe­lé
Szo­ron­gá­sa­ink, avagy a kis­köd­mön ti­pi­kus ese­te
A hét témája
Két ha­zát sze­re­tünk
evél&levél
Ka­te­che­ti­kai ta­lál­ko­zó Men­dén
Közlemények, nyilatkozatok
Mi va­ló a temp­lom­ba?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bol­dog­ta­lan zse­ni a ke­reszt­úton
De­rűs be­szél­ge­tés
Eric W. Gritsch: Is­ten ud­va­ri bo­lond­ja
Pénz­ke­ze­lés, gaz­dál­ko­dás, stra­té­gia
Fel­fe­dez­he­tő fel­fe­de­zők
Dunán az evangélikus média
A vasárnap igéje
„Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Hall­gass meg min­ket, nagy Úr­is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 09 Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster