EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 09 - Kol­lár utó­dai

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kol­lár utó­dai

Ta­nul­mány a pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­sok­ról

A bu­da­pes­ti Rá­kó­czi út kö­ze­pén, egy neo­ro­mán stí­lu­sú bér­há­zon temp­lom­be­já­rat nyí­lik. A fel­irat sze­rint „a har­ci szel­lem temp­lo­má­nak” ka­pu­já­ra lel­tünk. Evan­gé­li­kus­ként ta­lán so­kan tud­juk, hogy va­la­ha ez az épü­let a bu­da­pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­sok temp­lo­ma volt. A ma ke­le­ti küz­dő­spor­tok­nak ott­hont adó „szen­tély” név­adó­ja azon­ban nem so­kat hi­bá­zott: a pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­sok gyü­le­ke­ze­te és temp­lo­ma sok harc árán épült fel, ma­radt meg, majd vált tő­lünk ide­gen kul­tú­ra szen­té­lyé­vé.

Ezek­ről a har­cok­ról szól egy nem­ré­gi­ben meg­je­lent könyv hosszabb ta­nul­má­nya, Ha­lász Iván­nak a pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­sok­ról írt mű­ve. (A kö­tet­ben ezen­kí­vül kö­zép-eu­ró­pai iro­dal­mak­­ról – len­gyel, szlo­vák, cseh – ké­szült ta­nul­má­nyok ol­vas­ha­tók.) A szer­ző a Páz­mány Pé­ter Ka­to­li­kus Egye­tem (PPKE) Szlo­vák Tan­szé­ké­nek egye­te­mi do­cen­se. Kü­lön öröm szá­munk­ra, ha azt lát­juk, hogy tör­té­nel­münk, tra­dí­ci­ónk nem ­csak szá­munk­ra fon­tos.

A gyü­le­ke­zet tör­té­ne­té­nek el­ső sza­ka­sza, Jan Kol­lár lel­kész­sé­gé­nek ide­je 1819-től 1849-ig ta­lán töb­bek szá­má­ra is­me­rős. Ha­lász Iván ta­nul­má­nya a gyü­le­ke­zet ke­let­ke­zé­sét csak rö­vi­den, az ed­dig meg­je­lent mű­ve­ket össze­fog­lal­va mu­tat­ja be. Leg­rész­le­te­seb­ben a gyü­le­ke­zet du­a­liz­mus ko­ri tör­té­ne­té­ről, Da­ni­el Bachát és Mar­tin Mor­háč szol­gá­la­tá­nak ide­jé­ről ol­vas­ha­tunk. Da­ni­el Bachát alatt (1873–1906) ez a sok vi­szon­tag­sá­gon át­ment gyü­le­ke­zet a fény­ko­rát él­te. Bachát a bel­ső­leg is meg­ha­son­lott közösséget anya­gi­lag fel­vi­rá­goz­tat­ta, füg­get­len­sé­gét meg­őriz­te. Egy­há­za mél­tá­nyol­ta igye­ke­ze­tét; 1874-től a bu­da­pes­ti egy­ház­me­gye es­pe­re­se lett, 1905-ben pe­dig bá­nya­ke­rü­le­ti püs­pök­ké vá­lasz­tot­ták.

Bachát élet­mű­ve ab­ba a „szür­ke zó­ná­ba” esik, amely­nek egyik ol­da­lán a nyel­vü­ket és nem­ze­ti iden­ti­tá­su­kat fel­adó szlo­vá­kok, má­sik ol­da­lán pe­dig a nem­ze­ti­sé­gü­kért ha­zá­juk el­len for­du­lók van­nak. A má­ra mél­tat­la­nul el­fe­le­dett Bachát­ra ta­lán ép­pen azért nem em­lé­ke­zünk, mert a ma­gya­rok­nak túl szlo­vák, a szlo­vá­kok­nak pe­dig túl ma­gyar volt. Ez a „szür­ke zó­na” szé­le­sebb és szí­ne­sebb, mint gon­dol­nánk. Ha­lász Iván a for­rá­sok elem­ző be­mu­ta­tá­sá­val, kri­ti­ku­san és em­pa­ti­ku­san vá­zol­ja föl, hogy mi volt a si­ke­res élet­pá­lya ára, mi­lyen komp­ro­misszu­mo­kat kö­ve­telt meg a ma­gya­ro­sí­tó köz­vé­le­mény Da­ni­el Bachát­tól és a pes­ti szlo­vák gyü­le­ke­zet­től.

Bachát utód­ja, Mar­tin Mor­háč a szlo­vák nem­ze­ti moz­ga­lom is­mert alak­ja­ként ke­rült Bu­da­pest­re. Már az el­ső vi­lág­há­bo­rú előtt küz­de­nie kel­lett azért, hogy gyü­le­ke­ze­tét ne ol­vasszák be a pes­ti egy­ház­ba. Az ál­lam­rend­őr­ség 1920-ban le­tar­tóz­tat­ta, majd má­ig is­me­ret­len okok­ból több hó­nap­ra in­ter­nál­ta. A hat­ezer­ről ezer­két­száz lé­lek­re apadt, ta­ní­tó­ját és kán­to­rát is el­ve­szí­tő gyü­le­ke­zet­be egy meg­hur­colt, meg­tört lel­kész tért vissza. Az egy­ház­köz­ség anya­gi­lag is meg­rop­pant, ami­kor a temp­lo­mot kö­rül­ve­vő bér­há­za­it meg­adóz­tat­ták. Is­ko­lá­ja fenn­tar­tá­sá­ról le kel­lett mon­da­nia. Hosszas pe­rek men­tet­ték csak meg a pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­so­kat a csőd­től. A küz­del­mek­ben meg­rop­pant egész­sé­gű Mor­háč 1941-ben hunyt el. Ha­lász Iván gyü­le­ke­zet­tör­té­ne­te ez­zel a dá­tum­mal zá­rul.

A pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­sok tör­té­ne­te a mi tör­té­ne­tünk. Kö­zös hi­tünk össze­köt ve­lük. A szlo­vák tra­dí­ció to­vább él ak­kor is, ha a nyelv má­ra na­gyobb­részt el­ve­szett egy­há­zunk­ból.


A ta­nul­mány le­lő­he­lye: Kö­zép-eu­ró­pai iro­dal­mak. Szer­kesz­tet­te Áb­ra­hám Bar­na és Il­lés Pál At­ti­la • Ha­lász Iván: A pes­ti szlo­vák evan­gé­li­ku­sok. Esz­ter­go­mi For­rás­köz­pont So­ro­zat II. Szent Ist­ván Tár­su­lat, Bu­da­pest, 2007. Ár­meg­je­lö­lés nélkül. A kö­tet meg­ren­del­he­tő a PP­KE Szlo­vák Tan­szé­ké­nek tit­kár­sá­gán: 26/577-000/2970; e-mail: scla­vi@btk.pp­ke.hu.

Ker­tész Bo­tond


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek és mű­vé­szek „irány­vál­tá­sa”
A klasszi­ka-fi­lo­ló­gi­á­tól a Bib­li­á­ig
Hol a hi­ted?
Ag­go­dal­ma­im do­bo­za
Aján­dék vagy cso­mag
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Száz év­ből negy­ven hi­ber­nál­tan
Könyv­be­mu­ta­tó az al­ter­na­tív glo­ba­li­zá­ció je­gyé­ben
Új szol­gá­la­ti pe­ri­ó­dus kü­szö­bén
Keresztutak
Kol­lár utó­dai
„…a jó Is­ten iga­zán meg­ál­dott ben­nün­ket”
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel 2.
¡Buen Camino!
Evangélikusok
Böj­ti re­mé­nyek
Prőh­le Ger­gely: kö­tet ké­szül az evan­gé­li­kus egy­ház­ról és az ügy­nök­kér­dés­ről
A Tor­das–Gyú­rói Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kam­pány az In­ter­net Exp­lo­rer 6 el­len
Keresztény szemmel
Arc­cal a fel­tá­ma­dás ün­ne­pe fe­lé
Szo­ron­gá­sa­ink, avagy a kis­köd­mön ti­pi­kus ese­te
A hét témája
Két ha­zát sze­re­tünk
evél&levél
Ka­te­che­ti­kai ta­lál­ko­zó Men­dén
Közlemények, nyilatkozatok
Mi va­ló a temp­lom­ba?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bol­dog­ta­lan zse­ni a ke­reszt­úton
De­rűs be­szél­ge­tés
Eric W. Gritsch: Is­ten ud­va­ri bo­lond­ja
Pénz­ke­ze­lés, gaz­dál­ko­dás, stra­té­gia
Fel­fe­dez­he­tő fel­fe­de­zők
Dunán az evangélikus média
A vasárnap igéje
„Meg­erő­sí­tesz in­kább az igaz hit­ben”
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Hall­gass meg min­ket, nagy Úr­is­ten
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 09 Kol­lár utó­dai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster