EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig

Élő víz

Mai meg­té­ré­sek 3.

Hozzászólás a cikkhez

Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig

Irány­vál­tás cím­mel 2008. no­vem­ber 4. és de­cem­ber 16. kö­zött két­he­ten­te négy rend­kí­vü­li al­kal­mat szer­ve­zett a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem (KRE) Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Ka­rá­nak Her­me­ne­u­ti­ka Tan­szé­ke. A „Sub-klub” (a sub hé­ber szó meg­té­rést je­lent) ke­re­té­ben zaj­lott so­ro­zat cél­ja az volt, hogy az ér­dek­lő­dők kö­ze­lebb­ről is meg­is­mer­jék hu­mán ér­tel­mi­sé­gi­ek (böl­csé­szek, mű­vé­szek) élet­út­já­nak „irány­vál­tá­sát”. He­ti­la­punk böj­ti szá­ma­i­ban az elő­adá­sok rö­vi­dí­tett és szer­kesz­tett vál­to­za­ta­it kö­zöl­jük. Ezúttal dr. Bé­ké­si Sán­dor egye­te­mi do­censnek, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem Hit­tu­do­má­nyi Ka­ra dé­kán­jának vallomását ol­vas­hat­ják.

A val­lá­sos meg­té­rés­sel kap­cso­la­tos sze­mé­lyes meg­nyi­lat­ko­zás nem könnyű fel­adat ab­ban a vo­nat­ko­zás­ban sem, ha a meg­té­rés át­for­má­ló jel­le­gét a fog­lal­ko­zá­sok­ra ve­tít­ve vizs­gál­juk.

Fog­lal­ko­zá­sát meg­vál­toz­tat­va Si­mon, a ha­lász em­ber­ha­lásszá lett Pé­ter apos­tol­ként, mi­köz­ben el­ren­delt hi­va­tá­sa, a ha­lá­szat mind­vé­gig meg­ma­radt. A sá­tor­ké­szí­tő szak­má­já­ban ki­tar­tó Saul Krisz­tus-ül­dö­ző­ből Pál­ként Krisz­tus-kö­ve­tő­vé, ben­ja­mi­ni­ta far­kas­ként zsák­mány­szer­ző­ből zsák­mány­osz­tó­vá, Krisz­tus el­hí­va­tá­sá­ban kül­döt­té lett. Ugyan­ak­kor mind­vé­gig meg­ma­radt ele­ve el­ren­delt hi­va­tá­sá­ban mint apos­tol, a mennyei sá­tor szö­ve­té­nek szö­vő­je.

A hi­va­tás ugyan­is szel­le­mi, mennyei do­log, olyan terv­rajz és prog­ram együtt, amely nem az em­ber meg­fon­to­lá­sá­ból, ha­nem Is­ten aka­ra­tá­ból va­ló aján­dék, még ha ter­hes, fáj­dal­mas aján­dék is. Ezért a hi­va­tást szak­is­ko­lá­ban nem le­het el­sa­já­tí­ta­ni, sem ta­ní­ta­ni. A fog­lal­ko­zá­sok a kö­rül­mé­nyek be­ha­tá­sá­tól és ala­ku­lá­sá­tól függ­nek, a csa­lá­di ha­gyo­mány vagy az il­le­tő tet­szé­se, kény­sze­re vá­laszt­ja meg, mes­ter­sé­gét és tu­do­má­nyát egész ok­ta­tá­si in­téz­mény­rend­szer ké­pe­zi.

Ko­moly hi­e­rar­chia jel­lem­zi vi­szo­nyu­kat is. A hi­va­tás fö­löt­te áll a fog­lal­ko­zá­sok­nak, hi­szen ezek az örök­ké meg­ma­ra­dó hi­va­tás tö­ré­keny, mu­lan­dó ré­szei csu­pán, vál­to­zás­ra ítélt esz­kö­zök. Az em­ber éle­té­ben nem az a fon­tos, mi a fog­lal­ko­zá­sa, ha­nem az, hogy mi a hi­va­tá­sa. A hi­va­tás­ra va­ló rá­kér­de­zés nem más, mint a sa­ját ka­rak­ter meg­le­lé­se, a he­lyes ön­is­me­ret kul­csa. A Pál apos­tol ál­tal meg­fo­gal­ma­zott, hi­va­tás­hoz va­ló hű­ség (1Kor 7,20) és a fog­lal­ko­zá­sok sok­szí­nű­sé­ge men­tén ér­de­mes te­hát va­la­mennyi val­lá­si meg­té­rő éle­tét ele­mez­ni, ha az örök el­hí­vás Urát kí­ván­juk min­den eset­ben min­de­nek mö­gött meg­ta­lál­ni. Tíz­éves vol­tam, ami­kor lát­tam Walt Dis­ney Csip­ke­ró­zsi­ka cí­mű, egész es­tés rajz­film­jét. A film­nél job­ban em­lék­szem ar­ra a ve­tí­tés utá­ni fo­ga­da­lom­té­tel­re, ame­lyet ott­hon ti­tok­ban tet­tem ma­gam előtt: ezen­túl én is olyas­mi­vel kí­vá­nok fog­lal­koz­ni, olyan al­ko­tá­so­kat szeretnék lét­re­hoz­ni, ame­lyek­kel meg tu­dom si­rat­tat­ni és ne­vet­tet­ni, egy­szó­val el tu­dom gyö­nyör­köd­tet­ni az em­be­re­ket.

Így ke­rül­tem te­hát a Tö­rök Pál ut­cai mű­vé­sze­ti szak­kö­zép­is­ko­lá­ba Percz Je­nő Jó­zsef fes­tő­mű­vész ke­zei kö­zé, mes­te­ri könnyed­sé­gé­nek és szi­var­füst­jé­nek szé­dí­tő ha­tá­sa alá. „Rat­kó-gyer­me­kek” lé­vén ab­ban az idő­ben ren­ge­te­gen vol­tunk, a túl­je­lent­ke­zés okán hat el­ső osz­tályt in­dí­tot­tak, úgy­hogy örül­het­tem a fes­tő he­lyett a tex­til sza­kon el­nyert he­lyem­nek.

Min­den va­sár­nap dél­előtt a Szép­mű­vé­sze­ti Mú­ze­um fest­mé­nyei előtt a szak­kö­zép­is­ko­lánk­ban el­sa­já­tí­tott vi­zu­á­lis nyelv se­gít­sé­gé­vel szem­be­sül­het­tem az­zal az is­me­ret­len­nel, aki im­már nem­csak a si­rat­ta­tás és ne­vet­te­tés, a gyö­nyör­köd­te­té­s szol­gá­la­tá­ra hí­vott és von­zott, ha­nem az em­ber mé­lyebb meg­is­me­ré­sé­re is. Mi­re le­érett­sé­giz­tem, már nyil­ván­va­ló­vá vált szá­mom­ra, hogy az em­bert meg­is­mer­ni csak te­rem­tett­sé­gé­nek szen­ve­dé­lyek­kel és szen­ve­dé­sek­kel te­li kö­rén be­lül le­het, a mű­vé­sze­ti él­mény val­lá­son ala­pu­ló vi­szo­nyán be­lül.

Kö­zép­is­ko­la után nyom­ban el­sze­gőd­tem a Pan­nó­nia Film­stú­di­ó­ba, és vé­gig­jár­tam az ani­má­ci­ós­film-ké­szí­tés va­la­mennyi ál­lo­má­sát. Kezd­tem a Já­nos vi­téz­ben, az el­ső ma­gyar egész es­tés rajz­film­ben va­ló mun­kál­ko­dás­sal, majd kö­vet­kez­tek a Méz­ga csa­lád és a Bu­bó dok­tor so­ro­za­tok, a szin­tén egész es­tés Tol­di-tri­ló­gia, az olaj­fest­mény-tech­ni­ká­val ké­szí­tett Da­li­ás idők, va­la­mint több kül­föl­di meg­ren­de­lés.

A Pan­nó­nia rajz­film­stú­dió úgy tű­nik fel ne­kem, mint egy szi­get a po­li­ti­kai és kul­tu­rá­lis Pan­non-me­den­cé­ben. Éle­tem meg­ha­tá­ro­zó ré­szét töl­töt­tem itt 1972 és 1992 kö­zött. Együtt dol­goz­hat­tam mind­azok­kal a rend­kí­vü­li em­be­rek­kel, akik kü­lön­bö­ző he­lyek­ről és in­dít­ta­tás­ból az or­szág ezen egyet­len he­lyé­re se­reg­let­tek össze, hogy kö­zös ér­dek­lő­dé­sük­kel, a vi­zu­á­lis nyelv kü­lö­nös ki­fe­je­zőesz­kö­zé­vel, az ani­má­ci­ós film­mel fog­lal­koz­za­nak. Ami­kor el­ső fel­nőtt utam so­rán egy hi­deg feb­ru­á­ri hét­vé­gén Esz­ter­go­mot egye­dül bir­tok­ba vet­tem, már haj­tott oda va­la­mi vagy va­la­ki. Lent, a Du­na-par­ton vé­gig­sé­tál­va pil­lan­tot­tam meg az oda­fönt ma­ga­so­dó ba­zi­li­ka nyu­ga­ti ol­da­lán az ara­nyo­zott be­tűk­ből ki­ra­kott fel­ira­tot: QVAE SVRSVM SVNT QVA­E­RI­TE – „az oda­fel­va­ló­kat ke­res­sé­tek” (Kol 3,1). Föl is küz­döt­tem ma­gam a ba­zi­li­ka ku­po­lá­já­ba, s on­nan eresz­ked­tem le egé­szen az al­temp­lo­mig.

Az al­temp­lom ol­tá­rá­nál azon­ban Is­ten érin­té­sét, szó­lí­tá­sát és kül­de­té­sét ta­pasz­tal­tam meg. A nyi­tott ko­lum­bá­ri­um csont­jai és a mu­mi­fi­ká­ló­dott pa­pok te­te­mei fö­lé tett pro­vo­ka­tív fel­irat: „Vol­tunk, mint ti, lesz­tek, mint mi”, nem­csak a sza­bad le­ve­gő­re haj­tott ki fel­sza­ba­dul­tan, de til­ta­ko­zá­som­ként elő­ho­zott egy for­dí­tott gon­do­la­tot, amely meg­győ­ző­dé­sem sze­rint nem sa­ját el­més­sé­gem­ből eredt. Krisz­tus­hoz tar­toz­va már túl va­gyok azon a bot­rá­nyos el­mú­lá­son, ame­lyet ezek a cson­tok mu­tat­nak, s amit most élek, azt az Is­ten kül­de­té­sé­ben élem.

Szim­bo­li­kus­nak is fel­fog­ha­tó volt az a két klasszi­ci­zá­ló szo­bor, ame­lyek alak­ja­i­ban az el­mú­lás és az örök élet szi­go­rú an­gya­lai tár­ták ki kar­ja­i­kat fe­jem fö­lé. Kö­vek, még­is hi­te­le­sek. Kö­vek, ame­lyek­re ér­vé­nyes Jé­zus jós­la­ta: ha az övéi el­hall­gat­nak is, a kö­vek fog­nak ki­ál­ta­ni (Lk 19,40). Ak­kor meg­ren­dül­tem, hi­szen nem ta­gad­hat­tam, hogy in­nen és et­től kezd­ve fe­le­lős va­gyok min­den sza­va­mért és tet­te­mért.

Ta­lán et­től az él­mé­nyem­től szár­ma­zik öku­me­ni­kus szem­lé­le­tem is, hi­szen nem vi­se­lem el a kö­ve­i­ben és gyü­le­ke­ze­té­ben élő ba­zi­li­ká­ra cél­zó vagy a zsi­na­gó­gát sér­tő fe­lü­le­tes, kar­cos meg­jegy­zé­se­ket. A fő­is­ko­la után a Pan­nó­nia Film­stú­dió báb­mű­ter­mé­nek ve­ze­tő­je kért meg film­ter­vek be­adá­sá­ra. Négy­szer ti­zen­két per­ces so­ro­zat­ra ter­ve­zett, gö­rög mi­to­ló­giai té­má­jú szi­nop­szist nyúj­tot­tam be a Ma­gyar Te­le­ví­zi­ó­nak. E ter­vet va­la­mi­lyen cso­da foly­tán el­fo­gad­ták. Ma­gam ír­tam, ter­vez­tem, ren­dez­tem Dé­ri Ba­lázs ba­rá­tom se­gít­sé­gé­vel, majd a má­so­dik so­ro­za­tot fe­le­sé­gem, Tor­ma Ju­dit gra­fi­kus köz­re­mű­kö­dé­sé­vel az­zal a szán­dék­kal, hogy a mél­tat­la­nul el­fe­le­dett klasszi­kus mű­velt­ség­nek ezt a ré­szét leg­alább té­vén ke­resz­tül is­mer­jék meg a fi­a­ta­lok.

A Vá­zák me­séi cí­mű so­ro­zat elő­ké­szí­té­se és anyag­gyűj­té­se cél­já­ból ke­rül­tem ki éle­tem el­ső „nyu­ga­ti” út­já­ra. Athén­ban a sze­re­tett szak­kö­zép­is­ko­lai évek mű­vé­szet­tör­té­net-órá­i­nak ve­tí­té­se­in szí­vem­be író­dott Part­he­non fel­sé­ges arisz­tok­rá­ci­á­já­val fo­ga­dott ma­gas­la­ta­i­ba. Még­is a két hét va­la­mennyi es­té­jén az Are­o­pá­gosz domb­ján vár­tam meg a nap­le­men­tét, ahol va­la­mi­kor Pál apos­tol be­szélt az is­me­ret­len Is­ten­ről. A mi­to­ló­gi­á­ra ké­szül­ve már tisz­tá­ban vol­tam az­zal, hogy a szűz és bölcs Mi­ner­va tö­re­dé­kes ha­gyo­má­nyán ke­resz­tül a fel­leg­vár­ban és az ago­rán va­ló­já­ban Krisz­tust ke­re­sem. Sá­ros­pa­ta­kon meg­is­mer­het­tem Új­szászy Kál­mánt és drá­ga fe­le­sé­gét, Ica né­né­met. „Édes” – szó­lí­tott meg az öreg ta­nár ked­ve­sen és lá­gyan, ahogy a Bod­rog si­mul a Ti­szá­hoz.

Mi­u­tán vé­gig­néz­tük a tu­do­má­nyos gyűj­te­mé­nye­ket, a ta­nár úr ebéd­re hí­vott ott­ho­ná­ba. „Édes, fá­radj bel­jebb” – s mi­köz­ben a te­rí­tett asz­tal­hoz lép­tem a me­leg szí­nű bú­to­rok kö­zött, a szo­ba fa­la­in raj­zo­kat, ak­va­rel­le­ket, olaj­fest­mé­nye­ket lát­tam. Ica né­ném könnye­den me­sélt a ré­gi tex­tí­li­ák­ról, Lo­ránt­ffy Zsu­zsan­na úr­asz­ta­li te­rí­tő­i­ről, me­lye­ket ma­ga res­ta­u­rált és kon­zer­vált. Sze­me tü­ze­sen égett, aj­ká­ról a mo­soly so­ha el nem tűnt. Kö­rös-kö­rül met­sze­tek, raj­zok, új­szö­vet­sé­gi kom­men­tá­rok s a nagy ké­pes La­rousse szó­tár. Kép és szö­veg – ta­nús­kod­va a ta­nár úr ösz­tön­dí­jas gö­rög ta­nul­má­nya­i­ról, a fa­lu­ku­ta­tás hős­kor­sza­ká­ról, a nagy­könyv­tár gon­dos­ko­dá­sá­ról s a fi­lo­zó­fi­ai elő­adá­sok­ról.

Ba­rá­ta­im még meg­fü­röd­tek a Bod­rog­ban – én a Be­tes­da vi­zé­ben. Re­for­má­tus teo­ló­gus­nak len­ni at­tól a ta­lál­ko­zás­tól fog­va olyan, Krisz­tus­ban sza­bad­sá­got nyert em­bert je­lent szá­mom­ra, aki a reá bí­zott gyü­le­ke­ze­tért és nem­ze­té­ért fe­le­lős­sé­get vi­sel, hogy hit­ben és tu­dás­ban, sze­re­tet­ben és böl­cses­ség­ben, kul­tusz­ban és kul­tú­rá­ban arisz­tok­ra­ti­kus igénnyel em­ber­tár­sai ja­vát szol­gál­ja. A dió­fa alat­ti asz­tal­nál so­kan meg­for­dul­tak már, min­dig akadt ott jó és bölcs szó a hűs fe­hér­bor mel­lé. Akadt biz­ta­tás is egy más élet meg­kez­dé­sé­re, de a ré­gi­nek mél­tó be­fe­je­zé­sé­re is. Új­szászy Kál­mán rá­nyi­tot­ta ki­csi kert­ka­pu­ját a szom­szé­dos te­me­tő­re, gon­do­san ügyel­ve ar­ra a hely­re, ahol majd pi­hen­ni fog. Ma ott fek­sze­nek egy­más mel­lett a drá­gák, a pa­ta­ki Phi­le­mon és Bau­cis. A meg­ol­va­dott nap ott­ho­nu­kat be­von­ja s az em­lé­ke­zet ra­gyo­gó pa­lo­tá­já­vá ala­kít­ja, mely­nek ká­pol­ná­já­ban re­for­má­tus­sá let­tem. Van­nak éle­tünk­ben olyan ál­mok, ame­lyek nem az es­ti bő­sé­ges va­cso­ra kö­vet­kez­mé­nye­i­ként, sem pe­dig a nap­pa­li fe­szült­sé­gek éj­sza­kai ki­sü­lé­se­i­ből ke­let­kez­nek. Ezek­re az ál­mok­ra az idő mú­lá­sá­val egy­re éle­seb­ben em­lék­szünk vissza, mert éle­tünk­re vo­nat­ko­zó dön­tő üze­ne­te­ket hor­doz­nak a ma­guk szim­bo­li­kus nyel­vén. Ezek a lá­to­má­sok na­gyon rit­kák, még­is annyi­ra ko­mo­lyan kell ven­nünk őket, mint Já­kób ál­mát Bé­tel meg­ala­pí­tá­sá­val kap­cso­lat­ban.

Min­den el­kö­vet­ke­ző tet­te­met meg­ha­tá­ro­zó ál­mom vi­zi­tá­ció nap­já­nak dél­után­ján a ré­gi rajz­te­rem­be vitt, ahol töb­bed­ma­gam­mal egy mo­dellt raj­zol­tunk pré­selt szén­nel. A mo­dell ra­gyo­gó alak­ja meg­döb­ben­tő volt: nem volt me­zí­te­len, mint az ak­tot ál­lók, ha­nem te­tő­től tal­pig hó­fe­hér dra­pé­ri­á­ba öl­töz­ve ült. Tró­nolt. Sze­met szú­ró­an va­kí­tott ar­cá­nak fe­hér­sé­ge és si­ma­sá­ga, nyu­godt, le­hunyt szem­hé­ján át­szű­rő­dött be­lül­ről su­gár­zó te­kin­te­té­nek fi­nom fé­nye. No­ha pa­pí­ro­mon kép­te­len vol­tam annyi­ra ki­ra­dí­roz­ni a szür­ke tó­nust, hogy vissza­ad­jam a mo­dell ra­gyo­gá­sát, mun­ka köz­ben még­is si­mo­ga­tó bol­dog­sá­got érez­tem. A mo­dell egy an­gyal volt. Zi­va­tar zú­gá­sá­ra éb­red­tem.

Az Athén­ben vá­sá­rolt gö­rög Új­szö­vet­ség­gel a ke­zem­ben ro­han­tam az ak­ko­ri Bu­da­pes­ti Re­for­má­tus Teo­ló­gi­ai Aka­dé­mi­á­ra az­zal a ha­tá­ro­zott szán­dék­kal, hogy teo­ló­gi­át aka­rok ta­nul­ni. Kez­det­ben le­ve­le­zős hall­ga­tó vol­tam, majd a nap­pa­li ta­go­za­ton ti­zen­nyolc év­vel fi­a­ta­lab­bak kö­zé ül­tem a pad­ba.

Ne­héz volt az öt év, va­ló­sá­gos pusz­tai ván­dor­lás két ha­za kö­zött. Már csa­lá­dos em­ber­ként a ré­gi, biz­tos ál­lá­sok, is­me­ret­sé­gek el­ha­gyá­sa és egy új, is­me­ret­len te­rü­let meg­hó­dí­tá­sa kö­zött a tel­jes ki­szol­gál­ta­tott­ság­ban meg­ta­nul­hat­tam az Is­ten­től va­ló füg­gés csu­dá­la­tos biz­ton­sá­gát. No­ha ren­ge­teg egyéb más mun­ka kel­lett, hogy mö­göt­te áll­jon, még­sem a pénz­re, a kö­rül­mé­nyek­re, ha­nem egye­dül az Is­ten hű­sé­gé­re tá­masz­kod­hat­tam csa­lá­dom­mal együtt. Töb­bek kö­zött olyan ki­vá­ló ta­ná­rok tet­ték min­den két­sé­get ki­zá­ró­an fon­tos­sá a teo­ló­gia sze­re­te­tét és szép­sé­gét, mint Boly­ki Já­nos, Szűcs Fe­renc vagy Karasszon Ist­ván, aki­ket ma már kol­lé­gá­im­nak ne­vez­he­tek. Az eg­zisz­ten­ci­á­lis for­du­lat mel­lett az in­tel­lek­tu­á­lis vál­tás sem volt könnyű. A vi­zu­á­lis vi­lág, amely­ben ott­ho­no­san mo­zog­tam, szin­te sem­mi­ben sem hasz­no­sult a teo­ló­gi­ai ta­nul­má­nyok ri­go­ró­zu­san ver­bá­lis te­rü­le­tén. A szö­ve­gek ér­tel­me­zé­se és a szö­veg­ben tör­té­nő meg­nyil­vá­nu­lás egy egész más­faj­ta gon­dol­ko­dás el­sa­já­tí­tá­sát tet­te szük­sé­ges­sé. Az al­ko­tás vá­gyát nem le­het el­foj­ta­ni az em­ber­ben, ezért tör­tént meg az, hogy amit el­hagy­tam a vi­zu­a­li­tás te­rén, azt a ver­ba­li­tás mű­fa­ja­i­val he­lyet­te­sí­tet­tem. Így a dra­ma­tur­gi­át, va­la­mint a ké­pes meg­je­le­ní­tést a pré­di­ká­ció alap­el­vé­vé tet­tem az üze­net tar­tal­má­nak köz­ve­tí­té­se cél­já­ból. Egyéb­ként pe­dig a teo­ló­gia és a mű­vé­szet kap­cso­la­tá­nak te­rü­le­tén fe­dez­tem fel gya­kor­lan­dó hi­va­tá­so­mat. E fel­is­me­rés fel­sza­ba­dí­tó él­mény volt szá­mom­ra. Pa­ul Til­lich, Karl Barth, Ru­dolf Boh­ren és Hans Urs von Bal­t­ha­sar mun­ká­it meg­is­mer­ve kü­lö­nö­sen a teo­ló­gi­ai esz­té­ti­ka mű­ve­lé­sé­re szán­tam el ma­gam.

A film­sza­lag­gal tör­té­nő mun­ka, ahogy a hang­sza­lag­gal együtt csé­véz­tük a vá­gó­asz­ta­lon elő­re és hát­ra, meg-meg­vág­va és össze­il­leszt­ve, ar­ra a lá­tás­mód­ra ta­ní­tott meg, hogy éle­tünk is egy film­sza­lag ré­sze­ként fut, s épp­úgy egy ren­de­zői elv men­tén meg­ha­tá­ro­zott dra­ma­tur­gi­á­ja van. Ez a ta­pasz­ta­lat mó­do­sí­tot­ta ben­nem a szok­vá­nyos idő­szem­lé­le­tet, s ar­ra a be­lá­tás­ra ju­tot­tam, hogy min­den­ki­nek ér­de­ké­ben áll, sőt lét­kér­dé­se sa­ját ma­gá­nak és kö­zös­sé­gé­nek a dra­ma­tur­gi­á­já­val fog­lal­koz­ni. Ha má­sért nem, leg­alább an­nak fel­fej­té­sé­re, hogy mi a ren­del­te­té­se a vi­lág­tör­té­ne­lem ha­tal­mas szín­pa­dán.

Au­gus­ti­nus ír­ja va­la­hol, hogy a tör­té­ne­lem olyan, mint egy ze­ne­mű, Kál­vin pe­dig fes­tett kép­so­rok egy­más­után­já­nak ne­ve­zi, de ab­ban egyet­ér­te­nek, hogy meg­ér­te­ni csak a vé­ge fe­lől le­het. Ez pe­dig eszk­ha­to­lo­gi­kus szem­lé­le­tet je­lent, mely sze­rint a jö­vőt (fu­tu­rum) nem tud­hat­juk, de az el­jö­ven­dőt (ad­ven­dus) is­mer­jük a Jé­zus Krisz­tus ál­tal be­mu­ta­tott Is­ten or­szá­ga te­kin­te­té­ben. A ret­ros­pek­tív idő­szem­lé­let meg­ta­nít úgy szám­lál­ni nap­ja­in­kat, hogy bölcs szív­hez jut­va, a be­tel­je­se­dés fe­lő­li kül­de­tés­ben ér­tel­mez­zük őket, és meg­bí­zá­sa­in­kat tö­re­dé­kes, tor­zó éle­tünk­kel tel­je­sít­sük, míg a só­fárt meg nem fúj­ják az an­gya­lok.

Dr. Békési Sándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Emlékezetes szimbolika
Vá­lo­ga­tás a De­ák té­ri temp­lom­ban meg­ren­de­zett, erő­szak el­le­ni csen­des együtt­lét részt­ve­vő­i­nek imád­sá­ga­i­ból
Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig
Ke­gye­lem­ből él­ni
Az órás­mes­ter
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Lu­ther és a Bib­lia – gyer­mek­raj­zo­kon
Bib­li­ai sze­rep­lők a kő­bá­nyai szín­pa­don
„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”
„Csak­a­zér­tis-há­la­adás”
Az egész­ség nap­ja Győ­rött
Észa­ki or­vos­ta­lál­ko­zó
Szö­vött me­ta­fo­rák
Fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia
Sze­re­tet­ver­sek Ke­len­föl­dön
Keresztutak
Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat
Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben
Má­sok gond­ja a mi gon­dunk
Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön
Cigányte­me­tés – roma lélek
Dé­li ha­rang­szó Solt­vad­kert­ről
Evangélikusok
Kosárlabda- di­ák­olim­pia
„A mig­rá­ció nem prob­lé­ma, ha­nem le­he­tő­ség”
A mahem-től az ekme-ig
El­hunyt Gya­pay Gá­bor
Ima Ge­ner­sich An­tal kolozsvári sír­já­nál
e-világ
A widge­tek di­a­da­la
Keresztény szemmel
For­ra­da­lom – böjt­ben
Püs­pö­kök a csa­lá­dok meg­erő­sí­té­sé­ért
A pres­bi­te­rek szol­gá­la­ta – hely­zet­kép a püs­pök sze­mé­vel
Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra?
A hét témája
Felelősségvállalás a teremtett világért
Agen­da 21
A hét nap cso­dá­ja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Lel­ki­is­me­re­tünk ün­ne­pe
A csi­kó­sok ez­re­de­se
A Gel­lért-he­gyi Ci­ta­del­la
Al­más gom­bóc
A vasárnap igéje
Sze­münk előtt a Bá­rány
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, ár­tat­lan Bá­rány
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 11 Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster