EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - Felelősségvállalás a teremtett világért

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Felelősségvállalás a teremtett világért

Hon­lap in­dí­tá­sa, fel­mé­rés a gyü­le­ke­ze­tek je­len­le­gi hely­ze­té­ről és a te­rem­tett vi­lág meg­óvá­sa ér­de­ké­ben vál­lalt fel­ada­ta­i­ról, há­la­adó ima­hét és egy hoz­zá kap­cso­ló­dó pá­lyá­zat meg­hir­de­té­se – mind­ezek a 2008 őszén ala­kult Ara­rát te­rem­tés­vé­del­mi mun­ka­cso­port ez év­re vál­lalt cél­jai, me­lye­ket a gyü­le­ke­ze­te­kért és a gyü­le­ke­ze­tek­kel együtt­mű­köd­ve sze­ret­né­nek meg­va­ló­sí­ta­ni.

A most in­du­ló hon­lap­pal (ararat.lu­the­ran.hu) el­ső­sor­ban azok­nak a kö­zös­sé­gek­nek sze­ret­nénk se­gít­sé­get nyúj­ta­ni, ame­lyek a te­rem­tés vé­del­mé­nek tu­da­to­sabb meg­élé­se iránt kö­te­le­zik el ma­gu­kat. A gyü­le­ke­ze­ti al­kal­ma­kat és az ott­ho­ni hét­köz­na­po­kat egy­aránt szem előtt tart­va pró­bál­tunk össze­gyűj­te­ni olyan írá­so­kat és öt­le­te­ket, ame­lyek egy-egy is­ten­tisz­te­let­re vagy bib­lia­órá­ra va­ló ké­szü­lés so­rán hasz­no­sak le­het­nek, de akár az ol­dalt bön­gész­ve is tar­tal­mas ki­kap­cso­ló­dást nyújt­hat­nak.

A te­rem­tés­tu­da­tos gon­dol­ko­dás­ra és az azt meg­va­ló­sí­tó élet­vi­tel­re több szem­pont­ból is sze­ret­nénk fel­hív­ni a fi­gyel­met.

Az Evan­gé­li­kus Élet Üze­net az Ara­rát­ról című ro­va­tá­nak ha­sáb­ja­in hat éve fo­lya­ma­to­san meg­je­le­nő írá­so­kat té­ma­kö­rök sze­rint cso­por­to­sít­va gyűj­töt­tük össze hon­la­pun­kon: fenn­tart­ha­tó kö­zös­ség, egész­sé­ges élet­mód, te­rem­tés­vé­de­lem, öko­ló­gia, je­les na­pok és kul­tú­ra, evan­gé­li­kus tá­bo­rok és fesz­ti­vá­lok. Több mint száz kér­dés­ről ol­vas­ha­tók rö­vi­debb-hosszabb írá­sok, egy-egy kér­dést gyak­ran több szer­ző ál­tal, kü­lön­bö­ző szem­szög­ből is meg­vi­lá­gít­va. .

Hírt kí­vá­nunk ad­ni min­den olyan ese­mény­ről, amely a te­rem­tés­vé­de­lem té­má­já­val fog­lal­ko­zik – akár egy­há­zunk ke­re­te­in túl­nyúl­va is. Emel­lett sze­ret­nénk min­den olyan egy­há­zi kez­de­mé­nye­zést is be­mu­tat­ni, amely – le­gyen bár­mi­lyen ki­csi­nek tű­nő cse­le­ke­det – a te­rem­tés­tu­da­tos élet­mód fe­lé moz­dít­ja el egy kö­zös­ség éle­tét, mert sok pél­da­ér­té­kű kez­de­mé­nye­zés lé­te­zik evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­te­ink­ben.

A mun­ka­cso­port most in­dít­ja el az Agen­da 21 el­ne­ve­zé­sű prog­ra­mot, amely­nek el­ső lé­pé­se egy, a gyü­le­ke­ze­tek kö­ré­ben vég­zett fel­mé­rés, fel­ada­tai kö­zött sze­re­pel to­váb­bá a te­rem­té­si ün­nep­kör elő­ké­szí­té­se is. Mind­ket­tő­ről fo­lya­ma­to­san tá­jé­koz­ta­tást adunk a hon­la­pon.

A hon­lap öt­let­tá­rá­ba me­di­tá­ci­ó­kat és imád­sá­go­kat, el­ső­sor­ban ke­resz­tény iro­dal­mi il­luszt­rá­ci­ó­kat, hit­ok­ta­tá­si se­géd­anya­go­kat és a kör­nye­zet­tu­da­tos élet­vi­tel meg­va­ló­sí­tá­sá­hoz konk­rét gya­kor­la­ti öt­le­te­ket gyűj­töt­tünk össze. Emel­lett köz­zé­tesszük szá­mos ha­zai és kül­föl­di web­ol­dal el­ér­he­tő­sé­gét, olya­no­két, ahol bő­sé­ge­sen ta­lál­ha­tó to­váb­bi se­gít­ség mind­ezek­hez a kér­dé­sek­hez. Olyan köny­ve­ket és fil­me­ket aján­lunk to­váb­bá, ame­lyek föl­dünk mai hely­ze­té­vel és ke­resz­tény fe­le­lős­sé­günk kér­dé­sé­vel fog­lal­koz­nak. Az evan­gé­li­kus egy­há­zi do­ku­men­tu­mok kö­zött ed­dig a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség, va­la­mint az ame­ri­kai és a né­met evan­gé­li­kus egy­há­zak nyi­lat­ko­za­ta­i­nak rész­le­te­it je­len­tet­tük meg.

A te­rem­tés­vé­de­lem té­má­ja több szem­pont­ból is kri­ti­kus kér­dés. Egye­sek sze­rint a kör­nye­zet­vé­de­lem ügye nem ke­resz­tény té­ma, má­sok vi­szont a meg­va­ló­sí­tás­hoz ke­re­sik a gya­kor­la­ti öt­le­te­ket, so­kan pe­dig úgy ér­zik, egye­dül – egyen­ként vagy kis kö­zös­ség­ként – ke­ve­set tud­nak ten­ni a te­rem­tett vi­lág meg­óvá­sa ér­de­ké­ben. A gon­do­lat­cse­ré­nek, az öt­le­tek­ről va­ló be­szél­ge­tés­nek sze­ret­nénk he­lyet ad­ni vir­tu­á­lis ká­vé­zónk­ban, ahol ki­zá­ró­lag „fair trade” ter­mé­ke­ket kí­ná­lunk.

Ko­dá­csy-Si­mon Esz­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Emlékezetes szimbolika
Vá­lo­ga­tás a De­ák té­ri temp­lom­ban meg­ren­de­zett, erő­szak el­le­ni csen­des együtt­lét részt­ve­vő­i­nek imád­sá­ga­i­ból
Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig
Ke­gye­lem­ből él­ni
Az órás­mes­ter
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Lu­ther és a Bib­lia – gyer­mek­raj­zo­kon
Bib­li­ai sze­rep­lők a kő­bá­nyai szín­pa­don
„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”
„Csak­a­zér­tis-há­la­adás”
Az egész­ség nap­ja Győ­rött
Észa­ki or­vos­ta­lál­ko­zó
Szö­vött me­ta­fo­rák
Fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia
Sze­re­tet­ver­sek Ke­len­föl­dön
Keresztutak
Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat
Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben
Má­sok gond­ja a mi gon­dunk
Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön
Cigányte­me­tés – roma lélek
Dé­li ha­rang­szó Solt­vad­kert­ről
Evangélikusok
Kosárlabda- di­ák­olim­pia
„A mig­rá­ció nem prob­lé­ma, ha­nem le­he­tő­ség”
A mahem-től az ekme-ig
El­hunyt Gya­pay Gá­bor
Ima Ge­ner­sich An­tal kolozsvári sír­já­nál
e-világ
A widge­tek di­a­da­la
Keresztény szemmel
For­ra­da­lom – böjt­ben
Püs­pö­kök a csa­lá­dok meg­erő­sí­té­sé­ért
A pres­bi­te­rek szol­gá­la­ta – hely­zet­kép a püs­pök sze­mé­vel
Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra?
A hét témája
Felelősségvállalás a teremtett világért
Agen­da 21
A hét nap cso­dá­ja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Lel­ki­is­me­re­tünk ün­ne­pe
A csi­kó­sok ez­re­de­se
A Gel­lért-he­gyi Ci­ta­del­la
Al­más gom­bóc
A vasárnap igéje
Sze­münk előtt a Bá­rány
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, ár­tat­lan Bá­rány
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 11 Felelősségvállalás a teremtett világért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster