EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - A mahem-től az ekme-ig

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A mahem-től az ekme-ig

Kü­lö­nös ide­gen sza­vak? Ne­tán va­la­mi ki­ta­lá­lós já­ték fel­ad­vá­nyai? Egyik sem. Hogy pon­to­san mik is sze­re­pel­nek ezen írás cí­mé­ben, az ki­de­rül a ma­gyar evan­gé­li­kus kül­misszi­ói mun­ka száz­éves tör­té­ne­tét fel­dol­go­zó kö­tet­ből. Bre­bovsz­ky Gyu­la nyug­dí­jas lel­kész szé­pen ki­dol­go­zott, iz­gal­mas köny­ve nem­ré­gi­ben je­lent meg A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Kül­misszi­ói Egye­sü­let tör­té­ne­te cím­mel.

Hosszú, több­éves va­jú­dás után ép­pen száz éve szü­le­tett meg a Ma­gyar­ho­ni Ágos­tai Hit­val­lá­sú Evan­gé­li­kus Misszió­egye­sü­let 1909. feb­ru­ár 2-án Po­zsony­ban. Ez volt a MA­HEM. Hogy mi­ért ép­pen Po­zsony­ban? Egy­sze­rű­en azért, mert 241 je­lent­ke­ző tag­ból 175-en po­zso­nyi­ak vol­tak. Itt volt a meg­nyi­tó is­ten­tisz­te­let és a gyű­lés. S las­san, az év­ti­ze­dek múl­tá­val in­nen te­vő­dött át a mun­ka és a ve­ze­tés súly­pont­ja Bu­da­pest­re.

Az egye­sü­let a lip­csei evan­gé­li­kus misszi­ó­hoz csat­la­ko­zott, azt tá­mo­gat­ta sze­rény mó­don. De vol­tak ki­kül­döt­tei is. A tör­té­net el­ső fá­zi­sá­nak „csú­csa” Ku­nos Je­nő evan­gé­li­kus lel­kész ki­kül­de­té­se volt, aki hét évig élt fe­le­sé­gé­vel és ott szü­le­tett gyer­me­ke­i­vel Kí­ná­ban, és a he­lyi­ek kö­zött hir­det­te az evan­gé­li­u­mot. Saj­nos ha­za­jön­ni nem tu­dott, mert ami­kor le­járt szol­gá­la­ti ide­je, itt­hon meg­vál­toz­tak a kö­rül­mé­nyek, nem ka­pott út­le­ve­let ha­za, ezért Ame­ri­ká­ba ment, ahol min­den­ki, aki is­mer­te, „a miszi­o­ná­ri­us­nak” hív­ta őt.

Ma már ke­ve­sen em­lé­kez­nek ar­ra, hogy Nagy­tar­csán 1948-ban el­in­dult egy kül­misszi­ói in­té­zet, ahol több év­fo­lyam­ban le­á­nyok és fi­úk ké­szül­tek a kül­misszió szol­gá­la­tá­ba. Két évig kö­zöt­tük volt e so­rok író­ja is. S ta­lán még csak Rad­nó­ti Ilon­kát em­lí­te­ném, aki ké­sőbb Bre­bovsz­ky Gyu­la fe­le­sé­ge lett.

1952-ben az­tán be­zár­ták a misszi­ói in­té­ze­tet. Az in­téz­mény meg­szűnt, de a misszió, Is­ten ügye to­vább ment. Min­dig is vol­tak egy­há­zunk ve­ze­tői és gyü­le­ke­ze­ti tag­jai kö­zött olya­nok, akik ezért az ügyért imád­koz­tak. Vol­tak kon­fe­ren­ci­á­ink is, és el­hang­zot­tak – itt­hon és kül­föl­di ki­kül­de­tés­ben egyaránt – elő­adá­sok is a misszi­ó­ról.

  1. no­vem­ber 7-én – ép­pen Bre­bovsz­ky Gyu­la szer­ve­zé­sé­vel, hi­té­vel és lel­ke­se­dé­sé­vel – új­ra­ala­kult az egye­sü­let Evan­gé­li­kus Kül­misszi­ói Egye­sü­let (EK­ME) né­ven. Egy­re töb­ben csat­la­koz­tak hoz­zá, és el­jött az ide­jük új ki­kül­döt­tek­nek is: a Bá­lint, a Jó és a Mes­ter­há­zy há­zas­pár kép­vi­sel­te a vi­lág több ré­szén a ma­gyar kül­misszi­ói egye­sü­le­tet és még in­kább a misszió Urát.

Így ér­kez­tünk el a szá­za­dik év­for­du­ló­hoz, a De­ák té­ren tar­tott ün­ne­pi meg­em­lé­ke­zés­hez, és eb­ből az al­ka­lom­ból je­lent meg a szóban forgó könyv is. E ki­ad­vány nem­csak le­írás, ha­nem a misszi­ói tűz­től át­ha­tott kö­tet, bi­zony­ság­té­tel ar­ról a Krisz­tus­ról, aki el­küld­te ta­nít­vá­nya­it a vi­lág min­den tá­já­ra. Az ér­de­ke­sen meg­írt kötet sok fény­ké­pet is tar­tal­maz mind­azok­ról, akik a kül­misszió ügyét akár ve­ze­tő­ként, akár pár­to­ló­ként hor­doz­ták.

A száz­éves egye­sü­let tör­té­ne­té­ről szó­ló mun­kát min­den­ki­nek jó szív­vel ajánl­juk, aki a 20. szá­za­di éb­re­dés, a bel- és kül­misszió ügyé­re kí­ván­csi, és kö­szön­jük Bre­bovsz­ky Gyu­lá­nak, hogy a kö­tet­tel nem­csak az egye­sü­le­tet, ha­nem egész egy­há­zun­kat meg­aján­dé­koz­ta.


Bre­bovsz­ky Gyu­la: A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Kül­misszi­ói Egye­sü­let tör­té­ne­te (Kül­misszi­ói Kis­könyv­tár 6.) . Az egye­sü­let ki­adá­sa, Bu­da­pest, 2009. Ára 1000 forint. A ki­ad­vány meg­ren­del­he­tő az EK­ME lel­ké­szi el­nö­ké­nél, B. Pin­tér Már­tá­nál: EK­ME, 1085 Bu­da­pest, Ül­lői út 24.; e-mail: mar­ta.pin­ter@lu­the­ran.hu.

Ke­ve­há­zi Lász­ló


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Emlékezetes szimbolika
Vá­lo­ga­tás a De­ák té­ri temp­lom­ban meg­ren­de­zett, erő­szak el­le­ni csen­des együtt­lét részt­ve­vő­i­nek imád­sá­ga­i­ból
Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig
Ke­gye­lem­ből él­ni
Az órás­mes­ter
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Lu­ther és a Bib­lia – gyer­mek­raj­zo­kon
Bib­li­ai sze­rep­lők a kő­bá­nyai szín­pa­don
„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”
„Csak­a­zér­tis-há­la­adás”
Az egész­ség nap­ja Győ­rött
Észa­ki or­vos­ta­lál­ko­zó
Szö­vött me­ta­fo­rák
Fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia
Sze­re­tet­ver­sek Ke­len­föl­dön
Keresztutak
Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat
Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben
Má­sok gond­ja a mi gon­dunk
Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön
Cigányte­me­tés – roma lélek
Dé­li ha­rang­szó Solt­vad­kert­ről
Evangélikusok
Kosárlabda- di­ák­olim­pia
„A mig­rá­ció nem prob­lé­ma, ha­nem le­he­tő­ség”
A mahem-től az ekme-ig
El­hunyt Gya­pay Gá­bor
Ima Ge­ner­sich An­tal kolozsvári sír­já­nál
e-világ
A widge­tek di­a­da­la
Keresztény szemmel
For­ra­da­lom – böjt­ben
Püs­pö­kök a csa­lá­dok meg­erő­sí­té­sé­ért
A pres­bi­te­rek szol­gá­la­ta – hely­zet­kép a püs­pök sze­mé­vel
Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra?
A hét témája
Felelősségvállalás a teremtett világért
Agen­da 21
A hét nap cso­dá­ja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Lel­ki­is­me­re­tünk ün­ne­pe
A csi­kó­sok ez­re­de­se
A Gel­lért-he­gyi Ci­ta­del­la
Al­más gom­bóc
A vasárnap igéje
Sze­münk előtt a Bá­rány
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, ár­tat­lan Bá­rány
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 11 A mahem-től az ekme-ig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster