EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - A widge­tek di­a­da­la

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A widge­tek di­a­da­la

A Mi­ner blog­ke­re­ső­ről esett már szó la­punk 2009/7. szá­má­nak Kö­zös­sé­gi vissz­hang­gyűj­tő cí­mű cik­ké­ben. Az írás ak­kor kü­lön ki­emel­te, hogy az ol­da­lon te­ma­ti­kus mel­lék­le­tek is ta­lál­ha­tók, így a köny­ves, a fil­mes, az au­tós és a ha­son­ló té­mák iránt ér­dek­lő­dők kü­lön fe­lü­le­ten bön­gész­he­tik az oda­vá­gó be­jegy­zé­se­ket.

Öröm­te­li ese­mény, hogy im­már a Mi­ner ke­resz­tény mel­lék­le­te is meg­kezd­te mű­kö­dé­sét; a http://ke­resz­teny.mi­ner.hu/ cí­men ér­he­tő el. Ön­ma­gá­ban e tény per­sze még nem len­ne ele­gen­dő ah­hoz, hogy is­mét szó­ba ke­rül­jön ez a web­hely, azon­ban a múlt hét vé­gén a blog­ke­re­ső fej­lesz­tői újabb ér­de­kes dol­got je­len­tet­tek be: A nagy ét­te­re­m­ala­kí­tás cí­mű te­le­ví­zi­ós mű­sor web­ol­da­lá­ba be­épül a Mi­ner gaszt­ro­kere­ső­je (http://www.vi­a­sat3.hu/et­te­re­ma­la­ki­tas/05.html).

A web­ol­da­lon meg­je­le­nő, több­nyi­re el­té­rő stí­lu­sú do­bo­zok a widget ne­vet vi­se­lik, meg­je­le­né­sük a hon­la­pok új ge­ne­rá­ci­ó­ját je­len­ti.

A vi­lág­há­lót al­ko­tó hi­per­tex­tes ol­da­lak alap­ve­tő tu­laj­don­sá­ga, hogy a kü­lön­bö­ző la­po­kat lin­kek köt­he­tik össze, ame­lyek ré­vén nem li­ne­á­ri­san le­het ha­lad­ni az egyes ré­szek kö­zött. A widget vi­szont jó­val túl­megy ezen, mi­vel egy má­sik hon­lap tar­tal­mi ele­me­it je­le­ní­ti meg egy adott he­lyen. Így vá­lik le­he­tő­vé, hogy az ét­ter­mi va­ló­ság­show hon­lap­já­ba a blog­ke­re­ső sza­kács­köny­ve in­teg­rá­ló­dik, va­la­mint hogy a fe­lü­le­ten meg­je­len­nek azok a be­jegy­zé­sek, ame­lyek­be a re­cept szer­ző­je az „ét­te­re­m­ala­kí­tás” szót ír­ta.

A vi­lág­há­lót hasz­ná­lók in­ter­ne­tes tevékenységüket te­kint­ve két cso­port­ba oszt­ha­tók. Egyik fe­lük csak igény­be vesz bi­zo­nyos szol­gál­ta­tá­so­kat: hí­re­ket ol­vas, kö­zös­sé­gi site-okat lá­to­gat; rö­vi­den szól­va ők az in­ter­ne­ten is csak fo­gyasz­tók. A fel­hasz­ná­lók má­sik fe­le az a ré­teg, ame­lyik tar­ta­lom­szol­gál­ta­tó­ként is mű­kö­dik, még ha ezt csak egy blog ere­jé­ig te­szi is. A blog azon­ban olyan mik­ro­koz­mosz, amely igen jól jel­lem­zi a fel­hasz­ná­ló­ját. A sze­mé­lyes pre­fe­ren­ci­ák – ked­venc fil­mek, köny­vek, au­tók, már­kák – leg­jobb le­nyo­ma­tai is a we­bes nap­lók.

A widge­tek ép­pen ar­ra ad­nak mó­dot, hogy ki-ki a sa­ját ho­va­tar­to­zá­sát meg­je­le­nít­se. An­nál jobb rek­lám pe­dig nin­csen, mint hogy egy fel­hasz­ná­ló a sa­ját ol­da­lá­ra ki­te­szi egy cég vagy szer­ve­zet kis­al­kal­ma­zá­sát.

Az in­ter­net so­ha nem a cent­ra­li­zált­sá­gá­ról volt is­mert, a widge­tek pe­dig egy újabb ha­tárt tör­nek át. Ezen­túl nin­csen szük­ség olyan por­tá­lok fej­lesz­té­sé­re, ame­lyek min­dent ma­guk nyúj­ta­nak, ha bi­zo­nyos szol­gál­ta­tá­sok más­hol már el­ér­he­tő­ek. Fő­leg olyan ol­da­lak ese­tén ér­de­mes ins­tant meg­ol­dást vá­lasz­ta­ni, ame­lyek­nek szű­kös a költ­ség­ve­té­sük.

A leg­jobb pél­da ezek­re a hoz­zá­szó­lá­sok ke­ze­lé­se: a leg­több web­ol­da­lon nem ka­punk vissza­jel­zést ar­ról, ha egy hoz­zá­szó­lá­sunk után más­va­la­ki is vé­le­ményt fű­zött a be­jegy­zés­hez. A Dis­qus (http://dis­qus.com/) be­épít­he­tő rend­sze­re kö­zös­sé­gi­vé te­szi a kom­men­te­lést az­ál­tal, hogy nem­csak egy gyűj­tő­ol­da­lon mu­tat­ja az összes sa­ját ak­ti­vi­tá­sun­kat, de is­me­rő­se­ink kü­lön­bö­ző hoz­zá­szó­lá­sa­it is meg­te­kint­het­jük. És ter­mé­sze­te­sen ér­te­sü­lünk az új vé­le­mé­nyek­ről is.

Ha­son­ló­kép­pen egy­sze­rű a Fa­ce­book kö­zös­sé­gi ol­dal rend­sze­ré­nek be­il­lesz­té­se is: re­giszt­rá­ció után két-há­rom sor­nyi prog­ram­kód be­szú­rá­sá­val már­is olyan hoz­zá­szó­lás­mo­tor je­le­nik meg az ol­da­lon, amely­nek ré­vén fa­ce­boo­kos ba­rá­ta­ink is ér­te­sül­het­nek ar­ról, hogy min­ket mi­lyen té­ma fo­gott meg. És ez nem utol­só szem­pont egy olyan te­rü­le­ten, ahol a sze­mé­lyes vé­le­mé­nyek­nek le­het han­got ad­ni.

Azt hi­het­nénk, hogy a widge­tek fej­lesz­té­se csak az él­vo­nal­ba tar­to­zó ol­da­lak ki­vált­sá­ga. Ez azon­ban oly­annyi­ra nin­csen így, hogy a ta­valy nyá­ri Szél­ró­zsa ta­lál­ko­zó előtt az evan­gé­li­kus fesz­ti­vál web­ol­da­lán azok a na­pi igék je­len­tek meg, ame­lyek az Evan­gé­li­kus Élet­ből a my­Lu­ther­re ke­rül­tek fel. Persze jó lenne a napi igéket valamennyi evangélikus hon­lap számára elérhetővé tenni, wid­get­ként a hívek pedig akár saját blog­jukba is beilleszthetnék őket. Akár egy jól hang­zó jel­mon­da­tot is le­het­ne vá­lasz­ta­ni eh­hez: „Misszió – au­to­ma­ti­ku­san”.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Emlékezetes szimbolika
Vá­lo­ga­tás a De­ák té­ri temp­lom­ban meg­ren­de­zett, erő­szak el­le­ni csen­des együtt­lét részt­ve­vő­i­nek imád­sá­ga­i­ból
Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig
Ke­gye­lem­ből él­ni
Az órás­mes­ter
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Lu­ther és a Bib­lia – gyer­mek­raj­zo­kon
Bib­li­ai sze­rep­lők a kő­bá­nyai szín­pa­don
„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”
„Csak­a­zér­tis-há­la­adás”
Az egész­ség nap­ja Győ­rött
Észa­ki or­vos­ta­lál­ko­zó
Szö­vött me­ta­fo­rák
Fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia
Sze­re­tet­ver­sek Ke­len­föl­dön
Keresztutak
Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat
Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben
Má­sok gond­ja a mi gon­dunk
Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön
Cigányte­me­tés – roma lélek
Dé­li ha­rang­szó Solt­vad­kert­ről
Evangélikusok
Kosárlabda- di­ák­olim­pia
„A mig­rá­ció nem prob­lé­ma, ha­nem le­he­tő­ség”
A mahem-től az ekme-ig
El­hunyt Gya­pay Gá­bor
Ima Ge­ner­sich An­tal kolozsvári sír­já­nál
e-világ
A widge­tek di­a­da­la
Keresztény szemmel
For­ra­da­lom – böjt­ben
Püs­pö­kök a csa­lá­dok meg­erő­sí­té­sé­ért
A pres­bi­te­rek szol­gá­la­ta – hely­zet­kép a püs­pök sze­mé­vel
Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra?
A hét témája
Felelősségvállalás a teremtett világért
Agen­da 21
A hét nap cso­dá­ja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Lel­ki­is­me­re­tünk ün­ne­pe
A csi­kó­sok ez­re­de­se
A Gel­lért-he­gyi Ci­ta­del­la
Al­más gom­bóc
A vasárnap igéje
Sze­münk előtt a Bá­rány
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, ár­tat­lan Bá­rány
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 11 A widge­tek di­a­da­la

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster