EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 11 - Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön

Cell­dö­möl­kön min­den év­ben kö­zö­sen tart­ja meg az öku­me­ni­kus női vi­lág­ima­nap al­kal­mát a he­lyi re­for­má­tus és evan­gé­li­kus, va­la­mint az al­só­sá­gi ró­mai ka­to­li­kus és evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet. Eb­ben az esz­ten­dő­ben a cell­dö­möl­ki evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­ti te­rem­ben az ad­ta a vi­lág­ima­napi együttlét különlegességét, hogy Pá­pua Új-Gui­ne­á­ról és az ot­ta­ni ke­resz­té­nyek éle­té­ről pá­ter Sza­bó Im­re ró­mai ka­to­li­kus misszi­o­ná­ri­us tar­tott elő­adást, aki 1962-től har­minc­két éven át vé­gez­te a misszió szol­gá­la­tát a szi­get­or­szág­ban.

A pá­pua új-gui­ne­ai asszo­nyok ál­tal össze­ál­lí­tott li­tur­gia és Né­meth Ta­más re­for­má­tus lel­kész ige­hir­de­té­se után elő­adá­sát Sza­bó Im­re pá­ter sa­ját fény­kép­fel­vé­te­le­i­vel szí­ne­sí­tet­te. El­mond­ta, hogy már fi­a­tal ko­rá­tól sze­re­tett vol­na olyan hely­re el­jut­ni misszi­o­ná­ri­us­nak, ahol előt­te még sen­ki sem vég­zett misszi­ós feladatot. Pá­pua Új-Gui­ne­á­ban az 1896-ban kez­dő­dött misszi­ós mun­ka csak a ten­ger­par­ton folyt. Ő vi­szont a hegy­vi­dé­ken kezd­het­te meg szol­gá­la­tát, aho­vá fe­hér em­ber ak­kor te­het­te be elő­ször a lá­bát. Elő­ször a he­lyi pi­dzsin nyel­vet kel­lett meg­ta­nul­nia, ame­lyet az an­gol­ból, a né­met­ből és sa­ját nyel­ve­ik­ből, nyelv­já­rá­sa­ik­ból (több száz­ból) ala­kí­tot­tak ki az ott élők.

Vad­em­be­rek­nek mond­ják a benn­szü­löt­te­ket, mert ha­mar el­érik azt a kü­szö­böt, amely után nem tud­ják kont­rol­lál­ni vi­sel­ke­dé­sü­ket. Ezt a misszi­o­ná­ri­us­nak is tud­nia kell. De meg­is­mer­ve őket ki­de­rült, hogy ők is ugyan­úgy tud­nak sze­ret­ni, se­gí­te­ni, ba­rát­koz­ni, és éppúgy be­csü­lik az éle­tet, aho­gyan ne­künk is kel­le­ne – mond­ta.

Sza­bó Im­re négy éven ke­resz­tül jár­ta a vi­dé­ket, és ami­kor le­he­tő­sé­ge volt rá, ak­kor mi­sé­zett, Bib­li­át ol­va­sott, és igye­ke­zett a benn­szü­löt­te­ket meg­ta­ní­ta­ni a ke­resz­tény élet alap­ja­i­ra. Négy év múl­tán kezd­het­te meg a hit­ok­ta­tást egy ka­te­ké­zis­re já­ró ki­sebb fel­nőtt­cso­port­tal a ke­resz­te­lés elő­ké­szí­té­sé­re.

A misszi­o­ná­ri­u­sok má­sik mun­ká­ja a be­te­gek gyó­gyí­tá­sa. Ott az em­be­rek nem kü­lö­ní­tet­ték el a be­te­ge­ket, így igen gyor­san ter­jedt, és nagy szám­ban fer­tő­zött a lep­ra is. Ezért lep­ra­te­le­pe­ket hoz­tak lét­re, és oda gyűj­töt­ték össze az érin­tet­te­ket, és gyógy­sze­res ke­ze­lés­sel el­ér­ték, hogy ne fer­tőz­ze­nek, így ha­za­tér­hes­se­nek.

A jó misszi­o­ná­ri­us ar­ra tö­rek­szik, hogy le­gyen utá­na va­la­ki a hely­bé­li­ek kö­zül, aki át­ve­szi a mun­ká­ját. Ez a fő fel­adat. Így las­san­ként az egész misszi­ós mun­kát át­vet­ték a benn­szü­löt­tek, akik­nek már sa­ját püs­pö­kük is van.

Pá­pua Új-Gui­ne­á­ban az egy­ház las­san a sa­ját lá­bá­ra kezd áll­ni. A leg­na­gyobb ün­nep a ke­resz­te­lő. Ak­kor min­den­ki a fe­hér­be öl­tö­zött ke­reszt­ség­re vá­rók­kal in­dul a temp­lom­ba. „Ki­fe­hé­rí­tik a lel­kü­ket”, ezt jel­zik a fe­hér ru­há­val. Az iga­zi misszi­ós mun­ka azon­ban a ke­resz­te­lés után kez­dő­dik, hi­szen a hí­ve­ket gon­doz­ni, pász­to­rol­ni kell. Sza­bó pá­ter ta­pasz­ta­la­ta sze­rint az ot­ta­ni ke­resz­té­nyek mind­azon­ál­tal hű­sé­ge­sek: sze­ret­nek a temp­lom­ba, a he­lyi kö­zös­ség­be jár­ni, és sze­ret­nek imád­koz­ni.

Rác Dé­nes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Emlékezetes szimbolika
Vá­lo­ga­tás a De­ák té­ri temp­lom­ban meg­ren­de­zett, erő­szak el­le­ni csen­des együtt­lét részt­ve­vő­i­nek imád­sá­ga­i­ból
Rajz­film­től – teo­ló­gi­á­ig
Ke­gye­lem­ből él­ni
Az órás­mes­ter
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Lu­ther és a Bib­lia – gyer­mek­raj­zo­kon
Bib­li­ai sze­rep­lők a kő­bá­nyai szín­pa­don
„A hit va­ló­ban egy­más test­vé­re­i­vé te­szi az em­be­re­ket, mert Krisz­tus előtt min­den­ki egyen­lő, nem azt né­zi, hogy ki mi­lyen nép­hez tar­to­zik”
„Csak­a­zér­tis-há­la­adás”
Az egész­ség nap­ja Győ­rött
Észa­ki or­vos­ta­lál­ko­zó
Szö­vött me­ta­fo­rák
Fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia
Sze­re­tet­ver­sek Ke­len­föl­dön
Keresztutak
Összesítették az egyéni adó­fel­aján­lá­sokat
Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let Veszprémben
Má­sok gond­ja a mi gon­dunk
Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön
Cigányte­me­tés – roma lélek
Dé­li ha­rang­szó Solt­vad­kert­ről
Evangélikusok
Kosárlabda- di­ák­olim­pia
„A mig­rá­ció nem prob­lé­ma, ha­nem le­he­tő­ség”
A mahem-től az ekme-ig
El­hunyt Gya­pay Gá­bor
Ima Ge­ner­sich An­tal kolozsvári sír­já­nál
e-világ
A widge­tek di­a­da­la
Keresztény szemmel
For­ra­da­lom – böjt­ben
Püs­pö­kök a csa­lá­dok meg­erő­sí­té­sé­ért
A pres­bi­te­rek szol­gá­la­ta – hely­zet­kép a püs­pök sze­mé­vel
Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra?
A hét témája
Felelősségvállalás a teremtett világért
Agen­da 21
A hét nap cso­dá­ja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Lel­ki­is­me­re­tünk ün­ne­pe
A csi­kó­sok ez­re­de­se
A Gel­lért-he­gyi Ci­ta­del­la
Al­más gom­bóc
A vasárnap igéje
Sze­münk előtt a Bá­rány
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Krisz­tus, ár­tat­lan Bá­rány
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 11 Női vi­lág­ima­na­pi öku­me­ni­kus al­ka­lom Cell­dö­möl­kön

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster